És hogy mennyire kell haladó szakácsnőnek lenni a Sava-Borsa receptjeihez? Az írónő mindenkit megnyugtat, hogy igyekezett olyan recepteket választani a könyvbe, amiket kezdőknek is bátran ajánl kipróbálásra. Így nincs más hátra, főzésre fel! Borsa egy autentikus arab rizses hús, a Kabsa receptjét osztja meg a Metropol olvasóival, amely eredetileg a sivatagban, a homokban készül.

Borsa egyedi recepteket kínál új könyvében Fotó: Kaszás Gergely / BOOOK Kiadó / Álomgyár Kiadó

Hozzávalók:

3 nagy csésze basmati rizs

4-5 csirkecomb

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál vaj

4-5 fej lila hagyma

1 gerezd fokhagyma

4 babérlevél

pár szem kardamommag

3 csipetnyi őrölt fahéj vagy 3 rúd fahéj

1 teáskanál őrölt fehér bors

3 egész fekete lime vagy 1 friss lime héja és leve

2 csésze paradicsomlé vagy 1 doboz paradicsompüré

a tetejére: 1-2 evőkanál fenyőmag (megpirítva) és/vagy mazsola (vízben áztatva)

Itt a kabsa, jó étvágyat! Fotó: Kaszás Gergely / BOOOK Kiadó / Álomgyár Kiadó

Elkészítés

A rizst leöblítjük, és félretesszük lecsöpögni.

A csirkecombokat alaposan átmossuk, az olívaolaj és a vaj egyvelegén megpirítjuk kicsit, hogy szép színük legyen, majd félretesszük.

A maradék zsiradékon a felkockázott lila hagymát és fokhagymát aranybarnára pirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkecombokat, a fűszereket, a fekete lime-okat egészben, valamint a paradicsomlevet, és annyi vizet öntünk rá, hogy a csirkecombokat ellepje. Kuktában körülbelül 20-30 perc alatt, fazékban körülbelül 60 perc alatt puhára főzzük.

Így készül (Fotó: Pásztor Csaba)

Ekkor a húst kivesszük a léből, és a levet átszűrjük. Ezután a húst és a szaftot visszatesszük a fazékba, hozzáadjuk a rizst, majd nagyon lassú tűzön, fedő alatt a rizst is puhára pároljuk. Figyeljünk arra, hogy a rizs teljesen megszívja magát a lével, így igazán ízletes köret lesz az omlós hús mellett. Amikor elkészült, a tetejét a fenyőmaggal és a mazsolával megszórjuk.