RETRO RÁDIÓ

Így készül az igazán ínycsiklandó padlizsánkrém, próbáld ki te is!





Itt a padlizsánszezon, most kedvünkre készíthetünk friss padlizsánkrémet, és egyben gondoskodhatunk róla, hogy egész télen kerülhessen ebből a reggelire, vacsorára kiváló finomságból az asztalunkra. Az erdélyi vineta ma már a budapesti konyhák közkedvelt receptjei között is szerepel. Mindenki másképp csinálja, de az alapja ugyanaz: sült padlizsán kell hozzá.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2020.10.02.
Fodor Erika konyhájából Padlizsánkrém

Mi úgy szeretjük a vinetát, ha selymes, lágy, könnyen kenyérre kenhető, vagy akár - fogyókúrásabban - zöldségeket mártogathatunk bele. A mi padlizsánkrémünkbe a sült tojásgyümölcsön kívül olaj, tojássárgája, só, bors és fokhagyma kerül. Az a tapasztalatunk, hogy a padlizsánkrémet még azok is szeretik, akik egyébként semmilyen más formában nem fogyasztják ezt a zöldséget. Érdemes kipróbálni!

Mutatjuk, hogy készül:

 

Padlizsánkrém 4 személyre

Íme, a friss padlizsánkrém tálban, hűtőbe eltevős: üvegben (Fotó: FE)

Hozzávalók

4 darab húsos padlizsán

1 tojás sárgája

2 gerezd fokhagyma

2 dl olaj

só, bors ízlés szerint

Sparhelten is süthetjük a padlizsánokat - folyamatos forgatás mellett (Fotó: Archív)

Elkészítés

A padlizsánokat héjastól megmossuk és vagy sparhelten, kerti grilltárcsán vagy gáz,-illetve villanysütőben forgatással mindkét oldalát megpiritjük, és addig sütjük, míg a belseje is puha lesz. Ha benti sütőben készítjük, rácsra tegyük, és helyezzünk el alá egy nagy tepsit, hogy abba engedje a levét. Ha kész, de még langyos, akkor a padlizsánt hosszában félbe vágjuk egy deszkán, és lekerekített végű (Santoku) késsel kitoljuk a belsejét a héjából, maggal együtt. Csak a héjat dobjuk a komposztra, a padlizsán húsát szűrőtálba tesszük, és 15 percig hagyjuk, hogy kicsöpögjön a leve, amitől kesernyés lenne a krémünk. Ezután a húsát keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a fokhagymát, sót, borsot rászórjuk, és botmixerrel az olaj egyenletes hozzáadásával habosra keverjük.

Sült padlizsánhús, olaj, fokhagyma, tojás, só, bors (Fotó: FE)

Tálaló

A még langyosan kikevert padlizsánkrémünket cserépcsuporban vagy cseréptálban bazsalikommal díszítve tesszük az asztalra. A bazsalikom jól passzol a lila tojásgyümölcsünk ízéhez. Kenyérre kenve paradicsommal és sajtfélékkel bolondíthatjuk. Csavaros üvegben praktikusan tárolhatjuk a maradék krémet akár egy hétig is, de előbb el fog fogyni, minthogy megromlana!

Botmixerrel összeturmixoljuk, és kész (Fotó: FE)

Tegyük el télire!

Ha egész télen szeretnénk padlizsánkrémet otthonra, akkor a megpucolt padlizsánokat lecsepegtetve a levétől tejfölös vagy joghurtos dobozokba töltve tegyük be a fagyasztóba, és ha egy decemberi estén megkívánunk egy jó padlizsánkrémet, nincs más dolgunk, mint 1-2 órával hamarabb elővenni, és elkészíteni vacsorára.

Tipp

Padlizsán vásárlásakor mindig figyeljünk oda, hogy csak ép, fényes bőrű, zöld kocsányú padlizsánt vegyünk. Amelyiknek már opálos a fénye, hibás, foltos vagy ráncos a bőre, esetleg könnyedén benyomható, azt hagyjuk ott. A vékonyabb héjú általában valamivel édeskésebb.

Négy szép padlizsán (Fot:ó: Archív)

+1 Tipp

A padlizsán könnyen megromlik, így csak akkor vegyünk belőle, ha rögtön vagy 3-4 napon belül felhasználjuk. Ha várunk vele, ne mossuk meg. Hűtőben is tarthatjuk, de a nyers padlizsánnak nem tesz jót, ha sokáig 10 fok alatt van. Ha véletlenül éretlen padlizsánt veszünk, akkor hagyjuk, hogy szobahőmérsékletű helyen beérjen, mert az éretlen padlizsán nem csak rosszízű, de mérgező is.

 

Sejtvédő tojásgyümölcs

Csak az egészséges padlizsánokat válasszuk! (Fotó: Archív)

A padlizsánban található kálium, folsav, réz, mangán, niacin, magnézium, B3-, B6-, C- és K-vitamin és nagy mennyiségű rost. Emellett nagyon fontos antioxidánsokat tartalmaz, mint például a padlizsán lilás-kékes bőrében lévő nasunin, amely a sejtek védelmében fejti ki hatását, s segít megfékezni a rákos sejteket.Ez a tojásgyümölcsök közé tartozó zöldség húshelyettesítőként is kiválóan megállja a helyét. Nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. A padlizsánban található kálium, folsav, réz, mangán, niacin, magnézium, B3-, B6-, C- és K-vitamin és nagy mennyiségű rost. Emellett nagyon fontos antioxidánsokat tartalmaz, amelyek a sejtek védelmében fejtik ki hatásukat, például a rákos sejtek megfékezésében.

Zöldségpocsához is jól passzol (Fotó: Archív)

 

 





Ezeket olvastad már?
Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás