Hozzávalók (14 darab)

Egy doboz mennyei ajándék (Szerző felvétele)

20 dkg aszalt sárgabarack

20 dkg pirított földimogyoró (ízlés szerint sós vagy natúr)

2 dl (kb) növényi tejszín

10 dkg blansírozott mandula

3 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)

kevés juharszirup vagy eritrit (egyik sem feltétlen szükséges)

10 dkg fekete csoki (60–70 %-os)

1 dl cukrozatlan gyümölcsvelő/lé

pirított mandulaszeletek (dekor)

Ebből készül a FE rond noir (Szerző felvétele)

Elkészítés

Az aszalt gyümölcsöt és a magokat összedaráljuk géppel, úgy, hogy apránként adunk hozzá a növényi tejszínből, amíg gombóc formálásához megfelelő halmazállapotú masszát kapunk. Belekeverjük a kakaóport, ezt már kézi erővel, kanállal. Ízesítjük, ha kell. Rövid időre betesszük a hűtőbe, hogy összeálljon, amíg előkészítjük a csokiöntetet és a dekort a tetejére. A csokit gőz felett felolvasztjuk a gyümölcslével, megvárjuk, míg kicsit megdermed. Elővesszük a masszát a hűtőből, és 14 darab egyforma méretű rond noirt (fekete gömböt) formázunk belőle; ha kimarad egy kis adag, semmi vész, az jár a háziasszonynak kóstolóba. Az így elkészített FEkete kerek gömböket meghempergetjük a csokimázban, egész mandulát szúrunk a tetejére vagy pirított mandulaszelettel hintjük, és mehetnek a desszertes dobozba.

Mandula-mogyoró gömbök csokiban fürösztve (Szerző felvétele)

Tuti Tipp

Sárgabarack helyett használhatunk aszalt szilvát is, akkor egyáltalán nem kell semmilyen édesítőt hozzáadni a masszához, és valamivel olcsóbban is jövünk ki.

FE rond noir tányéron (Szerző felvétele)

 

+1Tipp

Az étcsokimártáshoz gyümölcsvelő híján tökéletesen megteszi a víz is, de ha tehetjük, próbáljuk meg ágyaspálinkával – mi így csináltuk. Nem lett rossz.