Jól megvilágított utcában vagy egy sikátorban sétálsz szívesebben? Válaszodból máris kiderült, hogy a fény az érzelmekre és a hangulatra is hatással van. Az ausztrál kutatók most arra voltak kíváncsiak, miért van az, hogy a fény hiánya képes egészen negatív érzéseket, akár félelmet is kelteni.

Forrás: Pixabay

A rágcsálókon végzett kísérletek eredményei arra utalnak, hogy a fény az agy félelem- és érzelemfeldolgozó központjára gyakorol hatást. A kutatók ebből kiindulva emberekkel végzett vizsgálatok segítségével próbálták megfejteni az agyműködést közepes és gyenge erősségű fény mellett. A funkcionális mágneses rezonanciás vizsgálat (fMRI) lehetővé tette, hogy valós időben kövessék nyomon a véráramlás változásait, azt, hogy mely agyi területek aktiválódnak különböző hatásokra. Kiderült, hogy közepes erősségű fény hatására kevésbé aktivizálódik az agy érzelmekért és félelemért felelős központja.

A tanulmány utal rá, hogy a fény hatékony terápiás eszköz lehet hangulatzavarok esetén. Alkalmazásával lehetőség nyílhat a hangulat és érzelemfeldolgozás javítására, a félelemhez köthető érzelmek enyhítésére.