A Pediatrics című gyermekorvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint, a kísérletben részt vevők közül azok a gyerekek voltak válogatósak, akiktől olyankor is megkövetelték, hogy egyenek, amikor nem voltak éhesek, illetve azok, akiknek szigorúan felügyelték, mikor mit esznek. Kevésbé voltak finnyásak, akiket soha nem kényszerítettek számukra nem szimpatikus ételek elfogyasztására, vagy arra, hogy bár nem éhesek, de enni kell, mert ebédidő van. A válogatósak az idő múlásával sem nőtték ki ezt a szokást. Nancy Zucker gyermekpszichiáter és Sheryl Hughes gyermekdietetikus szerint ezeknek a gyerekeknek rengeteg negatív élményük van az étkezéssel kapcsolatban. Az evés körül zajló állandó cirkuszok, a kényszer, hogy megegyék, ami előttük van, vagy az, hogy addig az asztalnál kell ülniük, amíg nem lesz üres a tányér, mind ahhoz vezetett, hogy bizalmatlanok lettek az étkezéssel, és később is csak azt az ételt eszik meg, amihez nem kötődik negatív élmény.

Tippek válogatás ellen

1. Szigorral nem megy! Minél jobban szeretnénk, hogy egyen a gyerek, annál elutasítóbbá válik.

2. Mutassunk példát! Együnk együtt, élvezzük a finom falatokat. Ha az anyuka folyton diétázik, elutasítja az ételt, akkor talán emiatt teszi ezt a gyerek is.

3. A kulcsszó: türelem. Ha a gyerek valamit nem akar megenni, annyiszor kell kényszerítés nélkül felajánlani a lehetőséget, hogy mégis megkóstolja, amíg magától meg nem jön hozzá a kedve.

4. Lassan az új ízekkel! A gyerekek nem szeretik az új ételeket, vagy nehezen fogadják el. Nem ritka, amikor egy gyerek akár egy évig csupán háromféle ételt hajlandó fogyasztani.

5. Óvatosan a nasival! A két étkezés közti cukor- és csokifogyasztás csökkenti a kicsik étvágyát.

6. Mindennek megvan az ideje! Ötéves korig a gyerekek 20 percnél több időt képtelenek egy helyben tölteni. Érdemes úgy alakítani az étkezéseket, hogy ennyi idő alatt a végére érjünk.

7. Nincs kivétel! Ne készítsünk különböző fogásokat azoknak a gyerekeknek se, akik valamit nem hajlandóak megenni abból, amit a család többi tagja eszik. Maximum egy pluszalternatíva legyen.

Minél jobban szeretnénk, hogy egyen a gyerek, annál elutasítóbbá válik Fotó: Wikimedia