Ne told túl! A vitaminfogyasztás veszélyes is lehet





A mesterséges és természetes vitaminok túlzott bevitele viszont már ugyanolyan káros a szervezet számára, mint a vitaminhiány.



Megosztás
Szerző: metropol
Létrehozva: 2022.04.06.
étrendkiegészítő

A vitaminokat két csoportra oszthatjuk: a vízben oldódó és a zsírban oldódó vitaminokra. Előbbieket a szervezet csak rövid ideig tárolja, vizelettel együtt ürülnek a testből, így a túladagolásuk gyakorlatilag lehetetlen. A zsírban oldódó vitaminokat azonban a szervezet sokáig képes tárolni, és ha ezekből a kelleténél jelentősen nagyobb mennyiséget és hosszú időn keresztül visz be valaki a szervezetébe, előfordulhat túladagolás.

Okosan tervezzük meg a vitaminfogyasztást (Fotó: Shutterstock)

Az A-vitamin sokáig marad raktáron

Az A-vitamin zsírban oldódik, a szervezet hosszú távon képes raktározni. Főbb forrásai a tej, a máj, a vese, a tojássárgája, előanyaga növényi eredetű táplálékokkal vihető a szervezetbe, például: sárgarépa, brokkoli, spenót, sóska, tök. Az átlagosan szükséges napi bevitel 5000 NE. A terhesség és a szoptatás időszakában a javasolt napi bevitel 8000 NE. Átlagos felnőtt esetében kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nincs szükség extra bevitelre. Az A-vitamin túlzott bevitele okozhat hányingert, hányást, idegességet, idegrendszeri eltéréseket, hasi fájdalmakat, látászavart, fejfájást, étvágytalanságot.

A D-vitaminnál az ajánlott adag ötszöröse a felső határ

Egy friss kutatás szerint a napi D-vitamin-bevitel biztonságos felső határa 4000 NE. Ez persze jóval nagyobb mértékű vitaminbevitel, mint az ajánlott 600 NE, de ha valaki a kelleténél több kapszulát szed, sok D-vitaminban gazdag ételt fogyaszt (tojás, lazac, sajt stb) és emellett sok időt tölt a napon is, akkor elérheti a felső határt.

A nagy dózisú kiegészítők szedése hasmenést okozhat (Fotó: Shutterstock)

A C-vitamint nehéz túladagolni

A C-vitamin a szervezet számos anyagcsere-folyamatában nélkülözhetetlen, többek között a szabad gyökök semlegesítésében, az egészséges bőr megőrzésében, illetve az inak és csontok fejlődésében játszik kiemelt szerepet. A C-vitamin elsősorban védelmi szerepet tölt be a szervezetben. Antioxidáns hatásának köszönhetően segít megvédeni a sejteket a szabad gyököktől. Csökkenti a rák kockázatát, sérüléseket követően gyorsabb a sebek gyógyulása, a csontok forrása és az izmok regenerálódása. Nagyon kevés olyan kutatás áll rendelkezésre, amely tanúsítaná a C-vitamin túladagolását. A természetes ételek formájában bevitt nagy mennyiségű C-vitamin esetében a túladagolás egyszerűn kizárt. A nagy dózisú kiegészítők szedése ugyanakkor hasmenést okozhat, illetve növelheti a vizeletben lévő húgysav szintjét, de nem bizonyított, hogy a megnövekedett húgysavszint vesekövet okoz a szervezetben.

(Fotó: Shutterstock)

A multivitaminok mennyiségére is figyelni kell

A mesterséges vitaminkészítmények, multivitaminok fogyasztása esetén is indokolt a fokozott óvatosság. A „sok vitamin, jó egészség”-elv nem igaz. A kiegyensúlyozott, változatos étrendre kell törekedni, terhesség, szoptatás, fogyókúra esetén is inkább javasolt a természetes formában történő vitaminbevitel.





Ezeket olvastad már?
Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás