Mi az? Erősebb, mint az acéldrót és a sportolóknak is bejön





Eddig csak a szépipar nagyágyúja volt a kollagén, de mára sportolni vágyók körében is egyre jobban terjed. Állítólag könnyebben megy vele az izomépítés és erősíti a csontokat is. A testépítők esküsznek rá és mind többen használják a hobbiedzéshez is.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.06.16.
fitnesz

A kollagén jelentése ragasztó, ami igencsak találó elnevezés, hiszen az ízületekben a porcsejtek körüli védő funkciót tölti be. Az emberi szervezetben jelentős mennyiségben jelen van, és egy ideig újra is termelődik, ám az intenzitása körülbelül 25 éves kortól csökken, évente nagyjából egy százalékkal. Ez pedig nagyban befolyásolja a bőr ráncosodását, lassítja a sebgyógyulást, az izmok regenerációját és az ízületek és a csontok sérülékenyebbek lesznek.

A hosszú távon át nagyobb dózisban fogyasztott kollagén véd az ízületi megterhelés ellen Fotó: Shutterstock

Csökkenti a sérülésveszélyt

A sporttáplálkozással foglalkozó szakemberek régóta vizsgálják a kollagén visszaépítési lehetőségeit. A hosszú távon át nagyobb dózisban fogyasztott kollagén ugyanis védelmet biztosít az ízületi megterhelés ellen, így csökkenthető a sérülésveszély, az ízületi és porckopások kockázata.

A kollagént nem lehet túladagolni

A kollagéntől azért ne várjunk csodákat, az edzések során az izomépítéshez fontos a megfelelő fehérjebevitel és a változatos étrend összehangolása is a mozgással. Fontos tudni, hogy kollagén és kollagén között is van különbség. Létezik ugyanis zselatinból származó kollagén, hidrolizált kollagén és nem denaturált kollagén is, amelyeknek a szervezetben kifejtett hatása is eltér. Az egyik kutatásból például az derül ki, hogy az emésztőenzimek teljesen lebontják a hidrolizált kollagént, ami így elveszti jótékony hatását, és hasonló a helyzet a zselatinnal is. A legjobb tehát, ha olyan terméket válaszunk, ami tisztán kollagénpeptideket tartalmaz, ezek ugyanis az emésztési folyamat után is hatnak. A kollagént egyébként nem lehet túladagolni, de nem célszerű túlzásba esni, mert a többletet nem tudja a szervezet hasznosítani.

Rengeteg természetes kollagénforrás van Fotó: Shutterstock

Természetes kollagénforrások

A C-vitaminban gazdag zöldségek és gyümölcsök (citrusfélék, eper, áfonya) segítenek fenntartani a szervezetben az ideális kollagénszintet, de hasonló szerepe van az A-vitaminnak is, ezért az édesburgonyának, a sárgarépának és a spenótnak is ott a helye az étrendben. Jöhetnek a halak, a szárnyasok, a tojás és a tejtermékek is. A csontleves és más házi készítésű alaplevek is tele vannak kollagénnel, főleg ha alacsony lángon jó sokáig főzzük.

Érdekességek a kollagénről

Az emberi szervezet egyik leggyakoribb fehérjéje a kollagén. A szakítószilárdsága nagyobb, mint az acéldrótnak. Megtalálható a bőrben, de az inak, a porcok, a csontok, sőt, még a szemgolyónk vázát is ez a hatóanyag építi fel. Közel harmincféle kollagénmolekula található meg a szervezetünkben.





Ezeket olvastad már?
Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás