Mennyit lépsz egy nap? Van egy jó hírünk





Az évek során már mind megtanultuk, hogy az egészséges élet egyik kicsi kulcsa a napi tízezer lépés – ezt azonban egy új tanulmány cáfolja.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.05.
egészséges élet

Az okosórák berobbanásával drasztikusan megugrott a lépésszámláló applikációk népszerűsége is, egyre többen kezdték el vizsgálgatni, hány lépést is tesznek meg egy átlagos napon. Ez a tudományos elmélyülés csak még újabb lendületet kapott, mikor a szakértők sorra tették közzé azokat a tanulmányaikat, miszerint egy felnőtt embernek átlagosan napi tízezer lépést kell megtennie ahhoz, hogy hozzájáruljon egészsége fenntartásához. A Massachusettsi Egyetem egyik kutatócsoportja szerint azonban a mérték belövése pontatlan: elég az egészség megőrzéséhez a napi hétezer lépés is – írja a Mass Live.

Fotó: Pixabay

Az Amanda Paluch vezette csoport szerint a napi hétezer lépés 50-70 százalékkal csökkentheti a korai elhalálozás esélyét, bármilyen egészségügyi okból fakadó halál esetében. A tanulmánynak azonban van egy szépséghibája: a megállapítás csak a középkorúak esetében helytálló, a fiatalabb korosztály esetében továbbra is a napi tízezer lépés az ideális mennyiség. A szakértők azt is hozzáteszik, hogy a középkorúak esetében a tízezer vagy annál is több lépés megtétele nem jár további kedvező egészségügyi hatásokkal.

A tanulmány során az egyetem kutatói régebbi tudományos publikációkat is felhasználtak, többek között egy 1985-ben indított vizsgálatot, amelyben 2100 38–50 év közötti résztvevő szívbetegségeinek kialakulási esélyeit monitorozták. A résztvevőket három csoportba osztották: volt egy keveset gyalogló csapat, akik hétezernél kevesebb lépést tettek meg naponta, egy átlagos, akiknek napi 7000–9999 lépés közé esett a teljesítménye, és egy „csúcsgyalogló”, tízezer lépésszám felett teljesítő társaság. Az első két csoport között lényegesek voltak az egészségügyi különbségek a vizsgálat lezárultával, a keveset mozgók körében jóval gyakoribb volt a betegségek felbukkanása, míg az átlagos és a mozgékonyabb csoport között nem igazán lehetett ilyen jellegű különbségeket tenni.

Paluch azt is hozzátette, hogy már ezer további lépés megtétele is számít a hétezres álomhatár alatt, az egészségügyi állapotunk egyre biztatóbbá válhat, így pedig a korai elhalálozás esélye is csökken. A szakértők közleménye szerint férfiak és nők esetében e téren nem lehet különbséget tenni, a napi elegendő gyaloglás ugyanolyan hatásokkal bír a szervezetükre. A kutató azt is elárulta, hogy ezekkel a megfigyelésekkel még nem ért véget a kutatásuk, a következő fázisban a kialakuló betegségek specifikusabb elkülönítésével fognak továbblépni.





Ezeket olvastad már?
Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás