Korszakalkotó felfedezést tettek koreai orvosok: a gyakori fogmosás csökkenti a pitvarfibrilláció és a szívelégtelenség kialakulásának esélyét. A tanulmányukat az Európai Kardiológus Társaság szaklapjában is publikálták – írja az Escardio.

Fotó: Pixabay

A koreai szakértők a korábbi kutatásokat felhasználva abból a tételből indultak ki, hogy a szegényes szájhigiénia révén nagyobb valószínűséggel kerülnek baktériumok a véráramba, ez pedig egyenes utat jelent a gyulladások kialakulásához. A gyulladás növeli a rendszertelen szívverés (pitvarfibrilláció) és szívelégtelenség kialakulásának valószínűségét – utóbbi esetében a szív nem képes megfelelően vért pumpálni a szívkamrákba. A kutatók most a kettő közötti kapcsolatot vették górcső alá.

A tanulmány elkészítése során több mint 160 ezer 40 és 79 év közötti olyan résztvevő egészségügyi adatait vizsgálták, akiknél korábban nem diagnosztizálták a két betegség valamelyikének meglétét. Az alanyoktól 2003 és 2004 között számtalan egészségügyi információt gyűjtöttek: súlyt, magasságot, korábbi betegségeket, életmódtrendjeiket, illetve a laboratóriumi tesztek mellett felmérték a szájhigiéniájukat és szájápolási szokásaikat is.

Az adatgyűjtést követő megfigyelési évek végére közel ötezer résztvevő esetében (3 százalék) alakult ki pitvarfibrilláció, míg majd’ nyolcezer alanynál (4,9 százalék) jelentkezett szívelégtelenség. Viszont azok esetében, akik legalább háromszor mostak mindennap fogat, tíz százalékkal csökkent a fibrillációs zavar kialakulásának veszélye, míg a szívelégtelenség esélyét 12 százalékkal faragta lejjebb a fogkefe. Az adatok nem álltak összefüggésben az alanyok életkorával, nemével, társadalmi-gazdasági helyzetével, aktivitásukkal, alkoholfogyasztási szokásaikkal vagy a testtömegindexükkel.

Az összefüggést az eredményezi, hogy a rendszeres fogmosás hatására csökken az íny és a fogak között megtelepülő baktériumok száma, amelyek így nem tudnak a véráramba kerülve gyulladást kiváltani. Bár a szakértők még nem elégedtek meg az eddigi eredményekkel, arra már most felhívják a figyelmet: a rendszeres fogmosással az egészségünket is megóvhatjuk.