Döbbenetes, mi derült ki a borfogyasztásról!





Örök vita tárgya, hogy a borivás pozitív hatásai vagy a káros következmények vannak-e túlsúlyban, de most meglepő felfedezést tettek a kutatók.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.29.
vörösbor

Azt még az alkoholt megvető tudósok is beismerik, hogy egy pohár bornak lehetnek előnyös tulajdonságai, bár véleményük szerint ezek eltörpülnek a negatív hatások mellett. Azonban a Harvard Egyetem kutatói olyan következményt fedeztek fel, amely népszerűbbé teszi a testes vörösöket: a mérsékelt, de rendszeres borfogyasztás segít megszabadulni a túlsúlytól.

Mindezt egy 13 éven át, közel húszezer nőn folytatott vizsgálat támasztja alá – írja a Shape.

Fotó: Pixabay

A felfedezés kulcsa a rezveratrol nevezetű antioxidáns, amely a szőlő héjából kinyerve kerül a borospoharunkba. Az emberi test pedig kétféle zsírszövetből áll: az egyik a fehér vagy sárga zsír, amely a pluszkalóriákat tárolja, a másik pedig a barna vagy bézs zsír, amely a kalóriák elégetésével veszi ki a részt a szervezet hőtermeléséből. Ez a rezveratrol nevű anyag segíti elő a fehér zsír barnává alakítását, amelyet sokkal könnyebb elégetnünk, mint a világosabb fajtáját. Azt természetesen a kutatók is hozzáteszik, hogy önmagában ez a folyamat még csak minimális eredményeket hozhat, ezért nem árt némi kardioedzéssel rásegíteni a zsírégetésre, de egy pohár vörösbor hatékony mankó lehet a fogyásban.

Egy vagy két pohár vörösbor elkortyolása fokozza a vérkeringést, melynek révén több tápanyag kerül a sejtekhez, illetve nő az oxigénigényünk is, ami szintén serkenti a zsírégetést. Emellett a vörösbor két olyan hormon szintjét is növeli, amelyek a zsírégetésért és izomépítésért felelősek, miközben csökkenti az ösztrogénszintet, amely a zsírmegtartásért felelős. Viszont ha ennyinél nem állunk meg, akkor a sejtjeink kimerülnek, újabb tápanyagbevitelre éheznek, amit evéssel oldunk meg, miközben az emésztőrendszerünk és az agyunk közötti kommunikáció egyre töredezettebbé válik. Ráadásul, ha a borfogyasztás előtt vagy mellé nagyobb adag friss gyümölcsöt vagy zöldséget is elfogyasztottunk, akkor már beindítottuk ezt a fajta enyhe zsírégető folyamatot, a bor már nem tud hozzátenni.

Ellenben van még egy pozitív hozadéka is annak az egy-két pohár vörösbornak: egyfajta desszertként csökkenti az étvágyunkat. Ha este kortyoljuk el, akkor gátat vetünk a nassolásnak is, az akkor felhalmozott kalóriákat pedig sokkal nehezebb lenne feldolgoznunk, így a bor megakadályozza, hogy alvás előtt is rágcsáljunk még.

A kutatók ugyan kihangsúlyozták a mérsékelt borfogyasztás előnyeit, de azt ők is leszögezték, hogy önmagában még nem a gyors fogyás kulcsa egy-egy pohár vörösbor, ha karcsú, izmos testet szeretnénk, akkor mozognunk és egészségesen étkeznünk is szükséges – és mindig szem előtt kell tartanunk, mennyi a megengedhető alkoholfogyasztás.





Ezeket olvastad már?
Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás