Az ősember szakálla – A hideggel szemben nyújtott védelem mellett a vadászatban vagy a törzsi harcokban a félelemkeltés eszköze volt.

A mezopotámiai szakáll – Mérete társadalmi rangot jelzett: a tekintélyesebbek hosszabb, a köznép rövidebb szakállról volt felismerhető. A rabszolgáknak csupasz állal kellett élniük.

Abrahan Lincoln és a szakálla (Fotó: Shutterstock)

Lincoln szakálla – Egy 11 éves kislány, Grace Bedell levelet írt a republikánus jelöltnek, amelyben azt tanácsolta: növesszen szakállat, hogy megnyerje a női választókat. 1861. február 11-én Abraham Lincoln már a jellegzetes szakállával állt Washingtonban, az elnöki beiktatásán.

Ferenc József szakálla – A Monarchia uralkodójának egyedi szakállviselete még a maga korában is extravagáns választás volt. Csak azért lett emblematikus, mert a császár arcát díszítette.

Kossuth szakálla – Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után a Kossuth-szakáll a passzív ellenállás szimbóluma volt. Különlegessége, hogy az állrész le van borotválva, és a bajusz különálló, nincs összekötve a szakállal. Kossuth Lajos idősebb korában elhagyta ezt a viseletet.

Marx szakálla – A borzas, tömött Mikulás szakáll a The Times felmérése szerint a legismertebb szakálltípus a mai napig. A barberektől talán ezt kérik a legtöbben.

Bus Spencer elképzelhetetlen szakáll nélkül (Fotó: Northfoto)

Bud Spencer szakálla – Az egykori olasz vízilabda bajnok, a későbbi legendás pofonosztó Bud Spencer, eleinte úgynevezett spagetti westernekben statisztál. A mackós Góliát azonban olyan ártatlan képű volt, hogy rendezői utasításra szakállat kellett növesztenie.

Billy Gibbons és Dusty Hill (Fotó: Northfoto)

A ZZ Top szakáll – A rock and roll két leghíresebb szakállkirálya Billy Gibbons és Dusty Hill, a ZZ Top gitárosai. Érdekesség, hogy a trióban csak Frank Beardnek nincs szakálla, az ő neve viszont szakállt jelent angolul.

 

Peleskey, a tökéletes testű szakállceleb

Az Instagram legszebb szakállas pasija Peleskey Bence. Ő a legnépszerűbb magyar férfi modell a nemzetközi piacon, és maga is fotós. Követőnek a száma közel 110 ezer, és ezt nem csupán kockás hasának, hanem emblematikus szakállának is köszönheti. A koronavírus megjelenésének idején azért, hogy a maszkviselés fontosságára felhívja a figyelmet, levágatta csodálatos szakállát, majd 40 nap alatt visszanövesztette a #negyvennapalattvisszanő kihívás jegyében.

 

Még szakáll

Akarsz igazán szívdöglesztő szakállakat nézni? Kattints ide.