Bio olajokat és magvakat kóstoltunk a Grapoilánál.
A Szakiskola utcai székhelyű, alapvetően hidegen sajtolt olajokkal és natúr élelmiszergyártással foglalkozó Grapoila nyílt napokon látta vendégül a természetes táplálkozás iránt érdeklődőket saját permakultúrás kertjében, és kínálta meg az innen származó élelmiszernövényekből készült finomságokkal a látogatókat.
A gyógynövényteáktól a Budafoki úton pörkölt zöld filterkávén keresztül a napraforgómagliszt krékeren át a nyers zöldségekig kóstolhattunk a terményekből natúron vagy természetes ízesítéssel.
Zsolnay Gergely séf jóvoltából háromféle gondosan megkomponált zöldségtál ebédből is választhattunk. A Vörös démon fantázianévre keresztelt étel vélhetően a borókás céklakrémről, a Zöld vér a parajról, az Aranyló napsugár pedig a csicserikrémről kaphatta nevét. Mindenesetre, nem volt könnyű eldönteni, melyiket hagyjuk ki.
A Grapoila nyílt napokon a zöldségfermentálásba is belekóstolhattak az érdeklődők. Megtudtuk például, hogy egészen egyszerűen készíthetünk otthon – mindenféle elektromos berendezés nélkül – savanyúságot: mindössze 1 liter víz 3 százalékos sóoldata kell hozzá, a tetszés szerinti nyers zöldségek összevágva, fűszerezve jól egymásra nyomkodva. Ha tele a befőttes üveg, jól lenyomkodjuk, és mehet rá a sóoldatos víz, majd vákuum mentesen lezár, és egy hónapig hideg helyen hagyjuk. Bontás után, hűtőben kell tartani. Persze, az egy hónapot nem kötelező kivárni, csak ajánlott!
Aki lemaradt erről a remek alkalomról, de szívesen megismerkedne a hidegen sajtolt olajok, krémek zamatával, jótékony élettani hatásaikról nem is beszélve, az Budapesten 3 helyen is hozzájuthat ezekhez a 100 százalékban naturális élelmiszerekhez. A dél-budai Szakiskola utca 43. szám alatt, az újbudai Budai Fűszeres Boltban (XI. ker) és kispesti Boldog Földben is hozzájuthat a webshopon keresztül elérhető ínyencségekhez.
A kenderkrémes mártogatósból nemcsak kóstolót kaptunk, de hazahozhattuk a receptet is, hogy itthon is megcsinálhassuk és megkínálhassuk vele az ismerőseinket. Ez a mellett, hogy nagyon egészséges, őrülten kellemes ízű és bársonyos halmazállapotú is. Nyeli az ember, mint a kacsa a nokedlit. Megosztjuk olvasóinkkal is, hátha…
200 gr kendermagkrém
450 gr túró vagy krémtúró
330 gr 20%-os tejföl
1 csokor újhagyma
fél csokor, kb 50 gr friss petrezselyem
só, bors ízlés szerint
Vágjuk apróra az újhagymát és a petrezselymet, adjuk hozzá a többi összetevőt, és dolgozzuk össze alaposan, otthoni robotgép vagy botmixer segítségével. Érdemes előző nap elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek. Mártogatható zöldségek: répa, zellerszár, kigyóuborka, zöldségchips.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre