Budapest káprázatos: így legyünk turisták a saját városunkban





Bár mi már korlátozások nélkül élhetjük az életünket, a koronavírus-járvány hatása nagyon is érezhető, alig jön turista Budapestre. Most tömegjelenetek nélkül meglátogathatjuk csodálatos fővárosunk nevezetességeit.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.21.
Budapest

A budapestiek nagy többsége soha nem megy fel a Várba sétálni, hiszen “az a turistáké!” És még sok ilyen hely van, amit általában kikerülünk. Most azonban érdemes turistáskodni egyet a városunkban, hiszen bőven van mit nézni!

Halászbástya

Budapest és a Vár egyik legismertebb műemléke a Halászbástya. A koronavírus előtti időszakban egy gombostűt sem lehetett leejteni a bejáratnál. Most viszont megnyílt a lehetőség a magyar látogatók előtt, hogy ellátogassanak a külföldiek legkedveltebb helyére. A Halászbástya alsóbb szintjeinek látogatása ingyenes, a felsőbb szinteken viszont fizetni kell.

Fotó: Shutterstock

Mátyás-templom

A budavári Nagyboldogasszony-templom vagy ismertebb nevén Mátyás-templom Budapest egyik leglátogatottabb helyszíne. 2017-as adatok szerint a Mátyás-templomot több mint 500 ezren keresték fel egy év alatt, ami rekordnak számított a neogótikus épület történetében. A 2020-as évben a templomot az ismert okok miatt nem lehetett látogatni, a 2021-es látogatottságról pedig most a Budapesten és a Magyarországon lakók dönthetnek, ha ellátogatnak a világörökségi helyszínre. Azért is érdemes felkeresni a koronázótemplomot, mert a toronyba is fel lehet menni, ahonnan gyönyörű kilátás tárul a fővárosra. Felnőtteknek a belépő 2000 forint, diákoknak 1500, a gyerekeknek ingyenes, amennyiben valaki a tornyot is meg szeretné nézni, még 200 forintot kell fizetnie az alapárhoz képest.

Budavári sikló

A világjárvány előtt hatalmas sorok kígyóztak a különleges budavári vasút előtt. Nem is csoda, hiszen közel két percben ilyen gyönyörű látképet, mint innen, sehonnan nem látni. Az UNESCO 1987-ben felvette a világörökségi listájára. A kocsik érdekessége, hogy olyan, mintha félbe lennének vágva. A járművek Bécsben készültek, mindhárom fülkéjük nyolc férőhelyes. A látogatottsága 500 ezer és 1 millió fő közé tehető, ami most megcsappant, így ezt érdemes kihasználni és kipróbálni. A menetjegy 1400, a retúrjegy 2000 forint.

Fotó: Shutterstock

Szent István-bazilika

Budapest kellős közepén, az V. kerületben található az államalapító királyunkról, Szent Istvánról elnevezett templom. A Bazilika, a Mátyás-templomhoz hasonlóan, már nemcsak misék színhelye, hanem igazi turisztikai látványosság. Sok indokot fel lehetne sorolni, hogy miért érdemes a templomba ellátogatni, de talán a legmeggyőzőbb az, hogy most meg tudjuk nézni a Szent Jobb ereklyéjét, amely Szent István épségben maradt keze. Erre, amikor külföldi látogatók vannak, kevesebb esély nyílik. A bazilikába a belépés ingyenes, de aki a kincstárba és a körkilátóba is be szeretne nézni, annak 2000 forint a jegy, aki csak a kilátóba szeretne felmenni, annak 1500 forint.

Széchenyi gyógyfürdő

Budapest egyik legnagyobb fürdőkomplexumába is érdemes még most ellátogatni, ugyanis a járvány nélküli időszakban ide is csak úgy tódulnak a külföldi turisták. Az 1913-ban megnyitott közfürdőbe a belépők ára hétköznap és hétvégén eltérő, de a gyönyörű neobarokk épület miatt mindenképpen érdemes felkeresni, ráadásul akár egy nyári pihenés kiváló helyszíne is lehet.

Fotó: Shutterstock

Dohány utcai Zsinagóga

Egy kultikus hely Budapest egykori zsidó negyedében, ahová mindenki vallástól függetlenül jár, hiszen ez a legnagyobb és a legszebb zsinagóga egész Európában. Az épületbe fedetlen vállal nem lehet belépni, a férfiaknak kötelező a fejfedő viselése, ételt és italt tilos bevinni. Gyerekeknek 6 éves korig ingyenes a belépés.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás