Megnézed? Ilyen a budapesti New York kávéház a spanyol blogger szemével





Elakadt a szava a spanyol utazóbloggernek, amikor belépett Európa legimpozánsabb kávézójába.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.11.07.
Nagykörúti történelem

 

A világ legszebb kávéházából, a New York Kávéházból jelentkezett be a spanyol utazóblogger, Alexia, aki névvel mutatja meg az Instagramon a nagyvilág legkülönlegesebb helyeit. Bejegyzésében arról ír, hogy bár minden változik, ahogy telnek az évek, változik a divat, egyre modernebbek a kávézók, de aki Európába utazik és kávérajongó, az biztosan nem hagyja ki a több mint 120 éves budapesti kávézót. „Európa egyik legimpozánsabb városában a két világháborút is túlélte a »New York Café«” – lelkendezett bejegyzésében, és fotóval mutatta meg, hogy egy szürke, novemberi vasárnap délelőtt is sokan vannak itt. „Elakad a szavam a mennyezeten elhelyezett egyedi falfestmények, a velencei csillárok, a klasszikus bársony bútorok és a márvány lépcsők láttán, amelyeket az a Tihany Ádám tervezett, aki megteremtette ezt a luxust” – írja.
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

 

A New York-palota épülete

A budapesti Nagykörút egyik legimpozánsabb épülete, a New York-palota kezdetekkor biztosítótársasági székházként üzemelt. Története a 19. században indult, amikor Max Aufricht () író Budapestre érkezett. Ambícióinak köszönhetően tanítóból hamarosan sikeres jogász lett, és Párizsba utazott, ahol a New York Biztosító Társaság igazgatójával karöltve hozták létre a biztosító magyarországi hálózatát – amelynek hamarosan székházra lett szüksége. A patinás, négy emeletes palotát és a benne elhelyezkedő földszinti kávéházat 1894-ben adták át, a pompás New York Kávéház hamar az irodalmi és művészi élet központjává vált: a művészek, írók és költők kedvenc gyülekezőhelyeként vonult be a történelembe és a magyar kultúrhistóriába. Ez a felvétel 1894 körül készült, de a New York Kávéházba belépve máig érezhető a történelem (Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.061)

A kávéház sztorija

A pazar, tágas belsőtér kialakítására már a korai években nagy hangsúlyt fektettek. A több elkülönített térre tagolódó belső teret csavart márványoszlopokkal választották el egymástól. A kávéház külső szobordíszei, a jellengzetes tizennégy bronz ördög faunalak Senyey Károly munkáját dicséri, és az érzékiséget, a csúfolódó kedvet szimbolizálják. Itt található „El Asmodáj” alakja is, amely a kávé és a gondolkodás szellemét hirdeti a mai napig, ezzel támogatva, inspirálva a betérő művészek. A New York Kávéházba belépve máig érezhető a történelem. Számos híres írónk, költőnk töltötte itt az idejét, többek között a budapesti kávéházban, a karzaton született meg a története is, tollából. Olyan neves művészeink törzshelyévé vált az épület mint Babits Mihály, Móricz Zsigmond, Gárdonyi Géza, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Illyés Gyula, Weöres Sándor.

Ez történt, amikor Karinthy leöntötte a kanapét

A későbbiek során a Kávéház falain belül bárki kérhetett tollat, tintát és „kutyanyelvet” is az íráshoz, amelyet azonban a későbbiek során megtiltottak – Krúdy elbeszélése alapján azért, mert „Karinthy leöntötte tintával a szürke kanapét”.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás