Március elsején indult Budapest II. kerületében a Bem téren, a „Radetzky-laktanya” területén egy építkezést megelőző régészeti feltárás. A telek egy része később szállodának fog helyt adni, másik részén pedig irodákat fognak létrehozni. A régészeti munkálatokat a Várkapitányság NZrt. megbízásából a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatósága (MNM-RÖG) végzi, Dr. Papp Adrienn és Nagy Alexandra, a Budapesti Történeti Múzeum két kiváló régész munkatársának vezetésével, akiknek munkáját Novák Kristóf és több régész, illetve régésztechnikus kolléga segíti. 10 nap alatt több, mint 1000 lelet került felfedezésre, egy hónapot követően pedig már 2900 volt ez a szám.

Kályhacsempe töredéke, mellette referenciaként egy hasonló, ép darab (Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum Facebook-oldala)

Lábunk alatt a föld. A Bem tér rejtett kincsei: A Bem téri ásatás ezen a héten is nagy erőkkel folytatódott. Az MNM Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóságának munkatársai szinte ki sem látszanak a sok leletből, így a következőkben a középkori tárgyak közül mutatunk be egy válogatást„ – írták a bejegyzésben a képek mellé a Nemzeti Múzeum munkatársai.

18. századi pecsétgyűrű ( Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum Facebook-oldala)

A Radetzky-laktanya területe régen magtárként funkcionált. A budai vár 1849-es magyar ostrománál még az osztrák tábornok, Heinrich Hentzi is használta a seregének utánpótlására. Később laktanyává bővítették, és a monarchia egyik legsikeresebb katonai parancsnokáról nevezték el. A leletek terén attól válik ennyire különleges helyszínné, mert az előző építkezések során soha nem ástak olyan mélyre, hogy őskori vagy középkori tárgyakat tárjanak fel. Ezáltal a jelenlegi ásatások során rengeteg izgalmas és nagyon régi tárgyat találhatnak még a régészek.
Török kori korsó, a háttérben pedig egy reneszánsz itáliai fajansz tál töredéke (Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum Facebook-oldala)
Az eredeti bejegyzést itt találjátok:

Lábunk alatt a föld. A Bem tér rejtett kincsei ⛏🧹🏺

A Bem téri ásatás ezen a héten is nagy erőkkel folytatódott. Az MNM…

Posted by Magyar Nemzeti Múzeum on Friday, May 7, 2021