Ha Isten megsegít....





A kongresszusok történetében egyedülállóan, az 1938-as, 83 évvel ezelőtti világtalálkozó után 2021-ben ismét Budapest adhatott otthont a katolikus világtalálkozónak, ami minden jószándékú ember számára nyitott volt, és kulturális, lelki, közösségi élményt kínált. Mutatjuk a finálé, a hétvége képeit, és főbb eseményeit.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.09.13.
V. kerület VI. kerület VII. kerület X. kerület XIII. kerület NEK finálé

PÉNTEK – Áder János: Mire jó egy beszédtechnika-óra?

A Hungexpón tartott programok zárónapján Áder János köztársasági elnök is tanúságot tett: közvetlen hangvételben, idézetekkel tarkítva 3 személyes történetet osztott meg az életéből. Az államfő ezekkel kapcsolatban újra és újra a „véletlen?” vagy a Jóisten akarata? kérdést vetette fel. „Elmélkedéséből” – ahogy ő fogalmazott – kiderült, minden ember kap jeleket, és csak rajtunk múlik, hogy „sztorinak” vagy „példázatnak” tekintjük, élünk-e a lehetőséggel, hogy a lelkünk javára fordítsuk.

Áder János személyes történetekkel tett tanúságot (Fotó: NEK/Ambrus Marcsi)

Első történetben a 2013-as pápai látogatását idézte fel, amikor többek között a Mátraverebély–Szentkút búcsújáró kegyhelyről vitt vizet ajándékba a Szentatyának, aki aztán az egész családját ezzel áldotta meg. Áder János hozzátette, ezek után beszélt neki a Szentatya a LaudatoSi’ című, a teremtésvédelemmel foglalkozó enciklikája tervéről.

„Örömmel tölt el, hogy ezt elsőként én jelenthettem be a nyilvánosságnak.” A magyar államfő második története beszédtechnika-órájához kapcsolódott. Tanára közreműködésével Égre néző – Isten jelenléte a magyar költészetben címmel magyar istenes versek gyűjteményét állította össze. Ebből a rá nagy hatást gyakorolt kötetből magára vonatkoztatva József Attila verssorait idézte: „Az Isten itt állt a hátam mögött / s én megkerültem érte a világot.” Elárulta, erre szegezte neki a kérdést egy református püspök: „És miért nem fordultál meg?” A harmadik személyes történetben a tudomány és a hit összeegyeztethetőségének bizonyítása után két művész, a festő Salvador Dalí: Keresztes Szent János Krisztusa című alkotását és a magyar költő, Weöres Sándor: Kereszt-árnykép című versét állította párhuzamba. Áder János, aki a NEK társadalmi előkészítő bizottságának elnökeként is tevékenykedett, úgy fogalmazott: számára mindkettőben kozmikussá válik Krisztus keresztre feszítése, amelyeken a szenvedő arc nem látszik, mégis benne van a megfeszítés borzalma, ugyanakkor a feltámadás ereje és a mennybemenetel misztériuma is kiviláglik.

Forráspont

Kovács Ákos:

A pénteki nap tetőpontja a Forráspont Ifjúsági est volt a Papp László Sportarénában. A program Ákos egy órás „Kőkemény” rockkoncertjével indult. „Nagyon jó, hogy ennyien együtt lehetünk, nagyon jó, hogy egy célért gyűlhettünk össze. Megköszönöm Neked, hogy itt lehetek. Remélem, hogy sokunk szózata szól ma az ég felé. Én mindenesetre nagyon hálás vagyok, hogy itt lehetek veletek. Együtt olyan emberekkel, akik egy dologra gondolnak a mai estén, egy dolgot ünneplünk. Mondjuk el, hogy a mi hitünk nem akar ártani senkinek” – köszöntötte a 12 ezres közönséget a dalszerző-énekes. Ákos arra kérte a fiatalokat és a korábban volt fiatalokat, hogy imádkozzanak azokért, akik azt hiszik, hogy ellenünk kell küzdeniük.

Így buliztak a fiatalok Ákos koncertjén (Fotó: Ákos)

Imádkozzunk önmagunkért és egymásért, és leginkább szeressük egymást és őket is. Mert ha az Isten megsegít, akkor még nagyon sokáig fogunk egy hazában élni” – mondta két dal között Ákos, majd elénekelte Anna lányával közös dalát, ami egy vasárnap délelőtti otthoni zongorázgatásból született.

Kovács Ákos és Őry-Kovács Anna az Aréna színpadán (Fotó: Ákos)

SZOMBAT – NEK Családi Nap – Videóval

A NEK utolsó előtti napján a Margitszigeten találkoztak a családok egymással és azokkal az egyházi és civil segítő szervezetekkel, amelyek a mindennapi élet kihívásaiban nyújtanak támogatást azt ezt igénylőknek. Székely János szombathelyi megyéspüspök, az MKPK Cigánypasztorációs Bizottságának vezetője, a Caritas in Veritate Bizottság elnöke nyitotta meg a családi napot.

Egyházi és civil segítőkkel találkozhattunk a játékos foglalkozásokon (Fotó: Nagy Zoltán)

„A házasságot, a családot ünnepeljük. Azt a titkot, amit Jézus nem korlátoz, amiből nem elvesz, hanem amihez hozzáad, amit gazdagít, megajándékoz. Milyen fontos lenne, hogy a nyugati ember megértse: a szabadság nem önkény, nem a pillanatnyi szeszélyeink teljesítése. A szabadság természetes célja a jó, az érték. Minden ember végtelen érték” – köszöntötte a püspök a jelenlévőket, akiknek azt is elárulta, az ő szülei éppen ezen a helyen fogadtak örök hűséget egymásnak. Székely János szavait Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége azzal erősítette meg, hogy: „Jó itt lenni”.

Megtöltötték a margitszigeti nagyrétet a családok (Fotó: Nagy Zoltán)

„Ezen a családi napon az embereket az élet legkülönbözőbb területein segítő szervezetek, kezdeményezések élőben is bemutatkoznak. Öröm ennek a csodálatos láncolatnak egyik láncszeme lenni ”– mondta Herczegh Anita a Margitszigeten, ahol a férjével együtt létrehozott, a Covid-árvákat támogató, Regőczi István atyáról elnevezett alapítvány sátránál végzett önkéntes munkát. A NEK családi napon készített videónkat a cikk végén nézheti meg.

Mise a nemzet főterén

Az Eucharisztikus Kongresszus záróeseményének előestéjén Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét a Kossuth téren.

Mise a nemzet főterén (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

„A gondviselő Isten különös ajándéka, hogy az Eucharisztikus Kongresszus lezárása előtt együtt ünnepelhetünk itt, a nemzet főterén. A Parlament épületében most egyszerre jelen van a Szent Korona és legbecsesebb ereklyénk, a Szent Jobb.” A bíboros a hálaadás után megköszönte a sok ezer önkéntes munkáját is.

Gyertyás felvonulás a Kossuth tértől a Hősök teréig (Fotó: Máté Krisztián)

„Mai világunknak égetően szüksége van az egységes kereszténység tanúságtételére.” …Ezért indulunk ma a szentmise után az oltári szentséggel gyertyás körmenetre, hogy elmondjuk a városnak és a világnak Krisztus jelenlétének csodáját, és kérjük az ő áldását mindannyiunkra.”

Böjte Csaba kis zarándokai (Fotó: NEK/Ambrus Marcsi)

 

Szombaton megérkezett a Keleti pályaudvarra Böjte Csaba testvér is a több száz fiatal erdélyi zarándokkal, akik vasárnap felvidéki, kárpátaljai és vajdasági középiskolásokkal kiegészülve együtt vettek részt a pápai szentmisén.

VASÁRNAP – Statio Orbis Ferenc pápával

Történelmi esemény tanúi lehettünk 2021. szeptember 12-én a Hősök terén. Az eucharisztikus kongresszusok történetében először fordult elő, hogy a helyszínre utazott és misézett a Szentatya, áldást adva a városra, az országra és az egész világra. A magyarokhoz most Budapestre eljött Ferenc pápa, és magyar nyelven kívánta minden jelenlévőnek, hogy „Isten éltessen!”, mondta ki a szót, hogy „Köszönöm” az egyházi és állami vezetőknek, és a nemzeti himnuszt idézve fejezte ki jókívánságát: „Isten áldd meg a magyart!” Az 1938-as és a 2021-es NEK-himnusz soraira hivatkozva pedig azt az óhaját fejezte ki, hogy ahogyan „A kereszt volt ezer éven reménységed oszlopa, Most is Krisztus jele légyen jobb jövődnek záloga”.

Ferenc pápa üdvözli a híveket a Hősök terén és környékén (Fotó: Máté Krisztián)

Ferenc pápa a Statio Orbis zárómise előtt hosszasan üdvözölte azt a 150 ezer regisztrált és számlálhatatlanul sok „csak úgy” résztvevő embert, akik a Hősök terétől a Kodály köröndig összegyűltek a pápai misére, vastapssal és kitörő örömmel fogadva az egyházfőt. Főpásztori áldást osztott, többüket megérintette, és egy kisgyermeket a magasba is emelt. A katolikus egyházfő szentbeszédében Jézus szavait idézte a Bibliából, amikor a Messiás megkérdezte tanítványait: „Kinek tartotok engem?”

Kitörő örömmel fogadták a Szentatyát (Fotó: Metropol/MG)

„Az Úr ma is azt kérdezi tőlünk, amikor ránk szegezi a tekintetét: Ki vagyok én valójában a te számodra?” Ferenc pápa úgy fogalmazott, ez nem egy általános kérdés, erre csak személyes életünkkel adhatunk választ. Ferenc pápa a magyaroknak és minden nemzetnek szóló üzenetében kifejtette, ne feledjük, hogy „Isten szeretett gyermekei vagyunk”, ezzel a bizalommal járjunk a világban, a Mesterünket követve, aki szolgálni jött, és nem azért, hogy őt szolgálják. Hangsúlyozta, ebben a cselekvő szeretetben és hitben tudunk „örömben élni, és örömet vinni mindenfelé.”

A pápa Isten áldását kérte a magyarokra (Fotó: Metropol/MG)

A zárómise végén a Szentatya a hívekkel közösen elimádkozta az Úrangyala imádságot, utalva arra, hogy jól tudja, a magyarok királynénak szólítják Szűz Máriát. „Boldogasszony, régi nagy pátrónátok” kísérjen és áldjon meg benneteket! Áldásom innen, ebből a nagy városból szeretne mindenkit elérni, főként a gyermekeket és a fiatalokat, az időseket és a betegeket, a szegényeket és a kirekesztetteket. Veletek és értetek mondom: Isten áldd meg a magyart!”

Ferenc pápa még a reptérről üzent: háláját fejezte ki vendégszeretetünkért (Fotó: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely)

Arról, hogy Ferenc pápa hogyan érezte magát nálunk, sokat elárul, hogy szeptember 12-én délután, amikor Budapestről Pozsonyba indult, még a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről táviratot küldött Áder Jánosnak, Magyarország köztársasági elnökének.

„Miután megünnepeltük a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét és elhagyom Budapestet, szeretném kifejezni hálámat Önnek és a magyar népnek a vendégszeretetért, mellyel fogadtak. Isten áldását kérem a magyar nemzet minden tagjára.”





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás