A mentősök sokszor olyan embereket találnak Covid-pozitívnak, akik alapvetően például egy lábtörés, vagy más sérülés miatt hívták ki őket.

A mentősök rutinszerűen tesztelnek minden mentéskor – Fotó: Bánkúti Sándor (BS) Bors

Miután náluk a vírus nem mutat tüneteket, az illető nem is tud még a fertőzöttségéről, ami viszont hirtelen súlyosbodhat a delta-variáns esetében. A mentősök normál eljárásként mindenkin végeznek szűrést. Zacher Gábor a Borsnak azt nyilatkozta, hogy legutóbb egy oltástagadót kellett a kórház sürgősségi osztályára szállítani, ahol lélegeztetésre volt szüksége.

Zacher Gábor támogatja az oltás felvételét, szerinte ha az emberek látnák, amit ő, nem gondolkodnának a vakcinán – Fotó: Sáfár Tibor

A koronavírusos esetek 95 százaléka az oltatlanok közül kerül ki

„A szakember szerint növelné az oltási hajlandóságot, ha az emberek látnák számokban, hogy mennyivel több esélyük lenne az oltással elkerülni a betegség súlyos lefolyását. Még most is érdemes felvenni a vakcinát, az egydózisú Janssennel például már 10-12 nap után elérhetjük a mielőbbi védettséget, amivel környezetünket is óvjuk” – mondta el a hatvani kórház főorvosa.