A Bloomberg írta meg hétfőn, hogy a Norvég Gyógyszerügynökség a legújabb kutatásaira hivatkozva el akarja oszlatni a félelmeket azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus elleni oltások okozták volna harminchárom, zömében 75 év feletti és krónikus betegségben szenvedő ember halálát.

Norvégiában harminchárom idős, súlyos betegnél mellékhatások jelentkeztek a a Pfizer és a BioNTech gyógyszercégek koronavírus elleni vakcinájának beadását követően. A veszélyeztettek korhatárát 75 évre csökkentették emiatt.

A vakcina ellenreakciót vált ki az emberi szervezetnél, amely az idős és súlyos beteg személyek esetében túl heves is lehet. Sajnos felbukkanó halálesetek elkerülhetetlenek, de nem kijelenthető az, hogy közvetlenül a vakcina lenne ezek oka -közölte Steinar Madsen, a gyógyszerügynökség egészségügyi vezetője.

Madsen szerint az oltások utáni ellenreakciókhoz a legkisebb mértékben is köthető halálozások száma jelenleg is bőven alacsonyabb, mint egy az ezerhez, így elégedettek lehetnek a vakcinaprogram előrehaladásával.

A Pfizer-BioNTech-vakcina biztonságosságáról Európa-szerte január végén mutatják be az első jelentést.

Magyarországon december 26. óta oltananak ezzel a vakcinával.

Magyarországon a védőoltások beadása oltási terv alapján történik.

Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet.