RETRO RÁDIÓ

Hihetetlen! Így váltotta valóra kisfia álmát a budapesti anyuka





Sosem tört irodalmi babérokra Baginé Lugosi Diána, ő csak a fiának szeretett volna örömet szerezni. Úgy alakult azonban, hogy villamosos meséjét ma már több ezer gyerek olvasta, és most bekerült a BKV szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeumába is, ami megújulva nyitott ki ismét április 1-jén.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.12.
érdekes történet

Baginé Lugosi Diána Óbudán lakott a férjével és a kisfiával, Kristóffal, aki imádta az összes járművet, de kiváltképp a villamosokat.

Lugosi Diána kisfia az összes járművet szereti Fotó: Műhely Titkok

Mindennapos program volt hároméves korában, hogy elmentünk villamosozni” – meséli az anyuka.

„Az összes villamosfajtát ismerte, mindet ki kellett próbálnunk. Mivel a könyvek, az olvasás szeretetére neveljük, szerettem volna járműves könyveket vásárolni neki, de nem nagyon találtam. Ezen annyira bosszankodtam, hogy elhatároztam: írok neki egyet én a saját villamosútjaink alapján.”

A két mesebeli villamosnak, ami az 1-es és a 2-es vonalán jár, Kristóf adott nevet, és ahogy a történetek születtek, ő volt az első, akinek az anyukája felolvasta azokat.

„Ő volt a legjobb lektorom” – mondta Dia a Ripost7-nek. „Úgy alakítottam a történetet, ahogyan neki tetszett, és sok olyan kérdés került bele, amit ő kérdezett. Lényegében együtt írtuk, talán ezért is lett egy interaktív, modern mese, ami beszélgetésekre is alkalmat ad.”

A második „lektor” Dia férje volt, a harmadik a barátnője. Az elismerések hallatán Dia, aki közben felépített egy egyedi fényképes ajándéktárgyakat készítő és forgalmazó vállalkozást, arra gondolt, hogy a mesét ki kellene adni. Ekkor már várandós volt a kislányával, Lénával.

A gyerekek nagyon szeretik a villamosos meséket Fotó: Műhely Titkok

Ajánlottak egy kiadót, és örömömre nekik is tetszett a mese. Felföldi Anna képzőművész készítette el a rajzokat, és amikor láttam megelevenedni Vilit és Bobit, azt se tudtam, hova legyek az örömtől. Pont olyanok, amilyeneknek elgondoltam őket!

Az első két példányt természetesen Kristóf és Léna kapta. Időközben kiköltöztek a városból, hogy a gyerekek természetközelben nevelkedjenek, de a járművek imádata megmaradt.

Sok üzenetet, véleményt kapok és mindig meghatódom, amikor hallom, hogy más gyerekeknek is ez a kedvenc meséjük” – mondta a meseíróvá lett anyuka. „Most a 7-es busz történetét írom a kiadó felkérésére, mert annyira népszerű Vili és Bobi kalandjai, hogy hamarosan elfogy az első kiadás. Az ismerőseim büszkék rám és csak dicséreteket kaptam, ez nagyon jó érzés. Tudok olyan óvodáról, ahol a közlekedés hetében az én mesekönyvem alapján beszélgettek a gyerekekkel.”

Dia szeretné, ha a 7-es buszról szóló mese is megjelenne, mielőtt a most elsős kisfia kinőne a gyerekmesékből, és erre van is esély: a karácsonyi szezonra tervezik, úgyhogy most Dia izgatottan várja, hogyan elevenedik meg Tomi, a 7-es busz Felföldi Anna keze alatt.





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás