Ismét emelkedik a Velencei-tó vízszintje - Videó!





Nagyon durva adatnak tűnhet, de igaz, a Velencei-tó az elmúlt két évben elveszítette a vízmennyiségének 44%-át! Ráadásul ez érinti a madárrezervátumot is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.01.15.
örömteli hír

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Magyarország harmadik legnagyobb tavát a Velencei-tavat a kiszáradás fenyegeti. A Gárdonyi Közlöny mutatta be tavaly, hogy tó az elmúlt két évben a vízmennyisége 44%-át veszítette el, és ennek nagy része a tó délnyugati részére jellemző, amely természetvédelmi terület és itt van a Velencei-tavi madárrezervátum.

Nyaranta kedvelt üdülőhelye a magyaroknak a harmadik legnagyobb tavacska (Fotó: Pesti Tamás Fejér Megyei Hírlap)

Most azonban a 2022-es év elején pozitív hírek érkezte. A Pecaverzum.hu számolt be róla, hogy míg december elején még 80 centiméteren állt az agárdi vízmérce, addig január 12-én ez a szám már 92-őn állt. Az tette ezt lehetővé a vízszint növekedést, hogy a Zámolyi-víztározót teljesen leengedték, a Pátkai-víztározó vízszintjét pedig folyamatosan csökkentik a szakemberek, és ezeket a nagy tóba engedik bele.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) még további 5-6 centi vízszint emelkedést jósol a tóba. Hozzátették a tó jegesedése nem befolyásolja ezt, azonban kihangsúlyozták: Senki ne menjen a befagyott tóra, ugyanis ehhez nem megfelelő a jég vastagsága és ezért életveszélyes.

Korábban ilyen állapotban volt nyáron már a Velencei-tó, ez a videó jól bemutatja mekkora a baj.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás