Egy így nem mehet tovább! A budavári kutyafuttató faláról zuhannak mélybe a kutyák





Újabb házi kedvenc halt meg a Várnegyedben lévő kutyafuttatóban. A Tóth Árpád sétányon lévő futtató alkalmatlan, szabályosan életveszélyes, mégsem csinál semmit a baloldali többségű önkormányzat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.02.
I. kerület kutya helyzet

A Metropol elsőként foglalkozott a budavári kutyafuttató problémájával. Sok kutya esik le a várfalról, annak ellenére, hogy a kutyafuttatónak éppen az a lényege, hogy teljes biztonságban sétáltathassuk házi kedvencünket. A futtató alatt 10 méter mélyen található betonparkolóba már több tucat kutya zuhant le és vesztette életét. A legfrissebb szerencsétlenség július 28-án este történt, Gino, a lagotto kutyus belehalt a zuhanásba. Lapunk felkereste dr. Sándor Péternét, a Budavári Önkormányzat képviselőjét, aki szerint a kutyákra és a gyerekekre is veszélyt jelent a meredek várfal. „A legutolsó közgyűlésen én felvetettem ezt a problémát a polgármester asszonynak, de nem igazán válaszolt a kérdésemre” – fogalmazott lapunknak.

Maya, a staffordshire keverék 2020 novemberében zuhant le a várfalról, gazdája több mint 600 ezer forintot költött a kórházi ellátására Fotó: Facebook

Több évtizedes történet számokban

  • Az elmúlt 7 évben 23 kutya zuhant le az alacsony falról
  • Már 1996 és 1998 között is fennállt a probléma, 3-4 ilyen eset történt
  • Van olyan állatorvos is, aki még 1986-os esetre is emlékezett
  • Az önkormányzat nagyjából 10 éve engedélyezte, hogy a sétány kutyafuttató is legyen
  • „Nem tartom a Tóth Árpád sétányt működőképes kutyafuttatónak”

    „A Tóth Árpád sétányra ki van téve másfél éve minden sarokra egy tábla, hogy reggel kilenctől sötétedésig csak pórázon lehet sétáltatni a kutyát. Egy kutyafuttatóban pórázzal kutyát futtatni elég érdekes dolog szerintem. Semmiféleképpen nem tartom a Tóth Árpád sétányt működőképes kutyafuttatónak” – mondta a képviselő asszony, aki hozzátette, hogy a gazdák nem is tartják be ezt a szabályt, ezért is történhet ennyi baleset. A képviselő próbálkozásai ellenére a kerület vezetése nem foglalkozik kellőképpen az I. kerületi kutyások helyzetével.

    Benji, a foxi-agár kutyus 2021 áprilisában ugrotta át az Anjou bástyánál található alacsony várfalat és zuhant le a 10 méteres mélységbe. Benjit az orvosok megmentették Fotó: Facebook

    Gino: Újabb tragédia történt a vári kutyafuttatóban

    „Hazafelé tartottunk már a kislányommal és a feleségemmel, amikor egy gyors pisire elengedtem a kutyát” – kezdte a beszámolót István, Gino gazdája a Budavári kutyás balesetek Facebook csoportban. „Eddig csak max, ha volt egy magas emelvény, akkor az első két lábával felállt, de itt érthetetlen módon nem is gondolkozott, hanem nekifutott, és már ugrott is. A jelzőtáblákat én este nem is vettem észre, és sajnos nem is hallottam a veszélyforrásról.” A kutya gazdái azonnal állatkórházba szállították, de sajnos reggelre megállt a kutya szíve.

    Egy évet kellett várni a Szabó Ilonka utcai kutyafuttató elkészülésére Fotó: Facebook

    Sokan nem értik, hogy miért nem tesznek semmit az ebek biztonságáért

    A Facebook-poszt alatt a hozzászólók többsége nem érti, hogy miért nem történik semmi a kutyák biztonsága érdekében.

    „Még hány kutyának kell „meghalnia”, hogy valami történjen? Igaz, erre mondják azt, ezek „csak” kutyák. Igen, nekik, a gazdáiknak családtagok” – írta Andrásné.

    „Mérnökként ránézve erre a falra kapásból azt mondanám, hogy semmiféle balesetvédelmi szabványnak nem felel meg. A korlátokra és mellvédfalakra nem véletlenül igen szigorú előírások vonatkoznak. Egy szabályos korlát, mellvéd minimum 95 cm magas. Az, hogy ez fal csak 70 cm körül van, ráadásul kifelé lejt a teteje, szabálytalan és rendkívül balesetveszélyes” – számolt be Melinda.

    „Le kellene szedni, hogy sötétedés után lehet póráz nélkül sétáltatni. Egyrészt kb. senki nem tartja be, aki jampi gazdinak tartja magát, másrészt egy csomó olyan ember sétáltatja amúgy is póráz nélkül, aki nem tudja visszahívni a kutyáját. Nem hiszem el, hogy ne lenne elég, ha ráraknak egy 5, vagy akár 10 méteres pórázt a kutyára” – fejtette ki véleményét Dániel.

    Az I. kerületben a kutyák számához képest kevés kutyafuttató van, mégis volt, amelyiket méhlegelővé alakítottak, ahol elszaporodott a kutyák legnagyobb ellensége: a toklász Fotó: Facebook

    „Toklászos esetünk mindennap van”

    Hámori Zsolt I. kerületi állatorvos elmondta lapunknak, hogy a toklászok miatt visznek hozzá a leggyakrabban kutyákat. „Toklászos esetünk mindennap van, leggyakrabban a kutyák fülében és lábuk közt szokott előfordulni” – mondta az állatorvos.





    Ezeket olvastad már?
    Késelést jelentettek Zuglóból - kiderült, mi történt

    Késelést jelentettek Zuglóból - kiderült, mi történt

    Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

    Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

    Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

    Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

    Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

    Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás