Mint arról korábban a Metropol is beszámolt, Donald Trump megnyerte Floridát és Ohiót, és nagyon jól áll Pennsylvániában is a kulcsállamok közül.

A feldolgozottság előrehaladtával Trump szinte győztesnek tűnt, de aztán a gyanús levélszavazatokkal folyamatosan feljött Biden, és gyakorlatilag győztesnek mondta magát.

Trump bejelentette: bírósághoz fordul.

Wisconsinban szerdán délután bejelentették Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét, közben Donald Trump elnök kampánymenedzsere a michigani szavazatok számlálásának felfüggesztését kérte.

Wisconsinban Biden a voksok 50,2 százalékát kapta, szemben Trump 48,2 százalékos támogatottságával. Ez a közép-nyugati állam 10 elektort ad, és ezzel a Fox News televízió szerint Biden 248-ra növelte az őt támogató elektorok számát. Donald Trump 214 elektori támogatóval rendelkezik.

Váratnak még magukra az eredmények Michiganben, Pennsylvaniában, Észak-Karolinában, Nevadában és Georgiában.

Donald Trump két Twitter-bejegyzést is szentelt a pennsylvaniai helyzetnek. Az egyikben azt írta, hogy a republikánusok Pennsylvaniában nagy győzelemre számítanak, de a tagállam illetékes vezetője „éppen bejelentette, hogy több milliónyi szavazócédula megszámlálása van még hátra”. A korábbi bejegyzésében pedig azt írta: „keményen dolgoznak azon, hogy 500 ezer szavazatnyi előnyt eltüntessenek Pennsylvaniában. Úgy, mint Michiganben és másutt is”. Ezt a bejegyzését a Twitter megjelölte, és csak a figyelmeztetés kötelező elolvasása után tette elérhetővé.

Bill Stepien, Trump kampányigazgatója szerdán délután újabb közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy kérik a michigani szavazatszámlálás felfüggesztését. Stepien hangsúlyozta, hogy a Trump-kampány munkatársai több helyen sem lehettek jelen megfigyelőként a levélszavazatok regisztrálásánál és a szavazatok számlálásánál. „Ma panasszal értünk a megfelelő tagállami hatóságnál, s azt kértük, hogy mindaddig függesszék fel a szavazatok számlálását, amíg nem lehetünk jelen a folyamatnál” – írta a közleményben a kampányigazgató.

Több amerikai városban tüntettek Donald Trump hívei

Trump hívei az egyes csatatérállamokban még tartó szavazatszámlálások leállítását követelték, míg bírálói valamennyi voks megszámlálása mellett álltak ki.

Megmozdulások voltak Seattle-ben, Minneapolisban, Chicagóban, Detroitban, New Yorkban, Pittsburghben, Houstonban. A demonstrációk békések voltak.

Az oregoni Portland városában azonban elszabadultak az indulatok, és Kate Brown demokrata párti kormányzó a belvárosban kitört erőszak megfékezésére kirendelte a Nemzeti Gárdát. Portlandben nem csak a választások miatt elégedetlenkedők vonultak utcára, hanem a rendőri erőszak visszaszorításáért tüntetők is.

Donald Trump elnök kampánytörzse és a republikánusok közben egyszerre négy pert indítottak a választási eredmények okán: Wisconsinban, Michiganben, Pennsylvaniában és Georgiában. Wisconsinban és Michiganben – ahol Joe Biden demokrata párti elnökjelölt már győzött – a szavazatok újraszámlálását kérik, míg Pennsylvaniában és Georgiában a voksok megszámlálásának felfüggesztése miatt fordultak bírósághoz.