Mutatjuk: ez az állat a vadászati világkiállítás sztárja – Videó!





Carlos, a mexikói héja az egyik sztárja az „Egy a természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás F pavilonjának. Nem is csoda, hiszen barátságosan fogad minden érdeklődőt, és a hangzavar ellenére is laza fickó marad.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.09.29.
X. kerület fenséges ragadozó

A Harris-héja Dél-Amerikában őshonos, és az egyetlen olyan ragadozómadár-faj, amelyik családosan él, mint a farkasok. David Attenborough nevezte őket a levegő farkasainak, pontosan emiatt. Hasonlóképp is szocializálódnak, van náluk főnök és beosztott. Carlos a világkiállításon kívül is eljár dolgozni, társa, Sándor riasztani viszi a földekre. Amikor csak tehetik, BKV-znak is. A ragadozó madárnak szoknia kell a tömeget, hogy azután egy ilyen nagyszabású világkiállításon minden flottul menjen. Az interjú alatt is nyugodt volt, és persze kíváncsi, néha még a mikrofont is megcsipkedte bohókásan.

Carlos és Móricz Sándor egy csapat Fotó: Metropol

Carlos vidéki fiú, de van olyan solymász, aki budapesti lakásának erkélyén tartja madarát

„Ő a saját madaram. Véletlenül találtunk egymásra, egy barátomtól vásároltam” – mondta el Móricz Sándor, a ragadozó madár társa. „Carlos az első madaram, és egész jó barátok lettünk az elmúlt két évben. A MIRSA Egyesület alelnökétől megtudtuk, hogy Budapesten is élnek solymászok, akik a lakásaik erkélyén tartják társaikat. Carlos azonban vidéki, egy tanyán él Sándorral”.

„Vannak a közelben nagy puszták, ott vadászunk és tréningezünk. Ha mi neveljük fel ezeket a madarakat, akkor minket tekintenek a családjuknak, és ugyanúgy felnéznek ránk, mint egy farkas a falkavezérére.

A kiállításra mindenki a saját madarával érkezett Fotó: Metropol

A héja az F pavilon meglepetése

„A világkiállításra öten jöttünk ki, mindenki a saját madarával, emellett van segítségünk az egyesületből és önkénteseink az egyetemről” – mondta a solymász. „A Kincsem Park területén egész napos röptetéseink vannak, megmutatjuk, hogy milyen tiszteletreméltó madárral vadászni. Van lovassolymászunk is, aki lóháton ad elő egy hagyományos solymász-vadász produkciót, illetve van szirtisas-reptetés is. Aki megnézi a bemutatót, az általában utána ide is bejön az F pavilonba. Carlos ekkor lép porondra, és itt bent az emberek között repked. A látogatók egyébként az élő röptetés mellett egy virtuális szimulátor segítségével akár sólyommá is válhatnak, és repülés közben a ragadozó madár szemével tekinthetnek le a magasból.”

Carlos keményen dolgozik a csirkehúsért

Carlos nem egy kalitkában ücsörög egész nap” – avatta be a Metropolt a részletekbe Sándor. „Dolgozik is. Riasztani szokott gyümölcsösökben, mezőgazdasági táblákon, de galambriasztást is vállalunk, ha arra hívnak. Ezenkívül van egy egyesületi missziónk is, ilyenkor óvodákba, iskolákba járunk természetvédelmi oktatást tartani. Carlos nagyon jó táplálékot kap, de ha kiviszem, akkor vadászik is. Zsákmánya a galambmérettől a varjúig terjed. Bár el tudja kapni, de a fácánhoz lassú, a mezei nyúlhoz pedig gyenge. Üregi nyúlra viszont tud vadászni. A csirkehúst pedig kimondottan szereti.

 

Galambtól varjúig mindent elfog – Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Carlosról itt nézheted meg a videót:

Programajánló: Városlakó rókáktól a betiltott ólomlövedékekig

Élőhelyvédelem, vadvédelem, illetve a vadászat és a társadalom kapcsolatának valós kérdéseire keresi a választ az „Egy a Természettel” – Nemzetközi Vadászati és Vadgazdálkodási Konferencia. Az ötnapos rendezvény ma kezdődik a Hungexpo C pavilonjában.

  • A látványos, interaktív program első napján Namíbia természetvédelmi törekvéseiről, és Németország szürke farkas populációjáról tudhatunk meg többet.
  • Csütörtökön a vad és a városlakók kapcsolata a téma: a belvárosi rókák, a lakóhelyeinken megjelenő vaddisznók, a kertekben feltűnő szarvasok lesznek a középpontban.
  • A konferencia harmadik napi témája a vadegészségügy.
  • Szombaton az Európa-szerte vitákat kiváltó ólomlövedékek betiltásáról lesz szó.
  • Az ötödik napon igazi terepgyakorlaton vehetnek részt az érdeklődők a Pilisi Parkerdő vendégeiként.
  • „Egy a természettel” – világkiállítás-kisokos

    A kutyabarát rendezvényre ingyenes elektromos buszok és 50 százalékos vasúti kedvezmény segíti a kijutást. A Metropol összegyűjtötte, mit érdemes tudni a kiállításra érkezőknek.

  • A dugók megelőzése érdekében a rendezvény 20 napja alatt az Albertirsai út nem közelíthető meg autóval. A világkiállításra a szervezők − a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet szem előtt tartva − díjmentes, elektromosautóbusz-járatokat biztosítanak.
  • A MÁV és a Volánbusz a világkiállításra látogatóknak 50 százalékos kedvezményt biztosít. A menettérti 50 százalékos jegyet a kijelölt pontokon le kell bélyegeztetni.
  • A helyszínen a vendéglátóhelyeken kizárólag bankkártyával lehet fizetni. A belépőjegy egyedül a kivétel, ami készpénzért is megvásárolható a Hungexpo területén.
  • A négylábú vendégeket is örömmel látják. Belépés a III-as kapunál, a megfelelő védőoltásokkal és csippezve lehetséges.
  • A világkiállításra szóló napijegy ára 3000 forint, azonban fél áron be tudunk menni, ha családi vagy csoportos jegyet veszünk, illetve elérhetőek 4 napos és 20 napos bérletek is.




  • Ezeket olvastad már?
    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

    Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

    "Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

    "Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás