Újabb vad teória: Így kerülhetett Kínába a koronavírus





Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koronavírus-világjárvány eredetét kutató szakértő csoportja vasárnap ellátogatott az azóta bezárt vuhani Huanan piacra.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.31.
világjárvány

A kínai kormány több teóriát is felállított, azzal kapcsolatban, hogy kerülhetett több mint egy évvel ezelőtt a koronavírus az országukba. Az egyik szerint fagyasztott tengergyümölcseivel jutott az eddig több mint 2 millió emberéletet követelő COVID-19 Kínába, amit a nemzetközi tudósok és hivatalok elutasítottak– írta az AP amerikai hírügynökség.

Azon talán érdemes elgondolkodnunk, hogy az mennyire helytálló az importra fogni a a vírus eredetét, hiszen azt meglehetősen nehéz kideríteni, hogy az áruszállítás mely fázisakor került a vírus az állatokba.

Fotó: shutterstock

Mindenestre nagy előrelépés, hogy a WHO szakértői a napokban ellátogathattak a vírus gócpontjának tekinthető vuhani Huanan piacra.

A szervezet pénteken közölte, hogy a kutatócsoport tagjai csak a kínai partner által szervezett látogatásokon vehetnek részt, és nem lesz semmilyen a kapcsolatuk a helyi közösség tagjaival az egészségügyi korlátozások miatt. A csoportnak a helyszínen végzett kéthetes programját nem ismertették részleteiben, és a szigorúan ellenőrzött látogatásról tudósító újságírókat is távol tartják a kutatóktól.

Gyilkos piac

A Huanan Tenger Gyümölcsei Nagybani Piac nyilvános látogatása korlátozott, amióta a tavaly januárjában a piacot az első négy rejtélyes tüdőgyulladásos megbetegedés után bezárták. Tudósok először azt feltételezték, hogy a vírus a piacon árult élő vadállatokról terjedt el, de ezt később elvetették. A bezárás előtt több száz pult működött itt, ahol húst, tenger gyümölcseit és zöldségeket árultak. A szakértők szerint a Huanan piac még mindig szerepet játszik a vírus eredetének követésében, mivel az első fertőzési gócot itt azonosították.

Nagyon fontos helyszínt látogattunk ma meg” – írta Twitter-üzenetében Peter Daszak, az amerikai Ökoegészségügyi Szövetség zoológusa, a WHO-csapat tagja.

Nagyon tanulságos és fontos csoportunk tagjai számára, hogy megértsük a Coviddal kapcsolatos járványügyi kérdéseket arra vonatkozóan, hogyan kezdett el terjedni a vírus 2019 végén”.

Fotó: AFP

A WHO csapatának – amelynek a tagjai között állatorvostani, virológiai, élelmiszerbiztonsági és járványügyi szakértők egyaránt vannak – látogatása több alkalommal is késlekedett, miközben az Egyesült Államok azzal vádolta meg Kínát, hogy eltitkolta kezdetben a járvány nagyságát. A hírügynökségek megállapították, hogy a vírus eredetére vonatkozó kérdés erősen átpolitizált, egyes kínai diplomaták és médiumok olyan elméletek mögé álltak, amelyek szerint a vírus feltehetően más országokból származik.

Továbbá a kínai hatóságok igyekszenek kisebbíteni a külföldi kutatók misszióját. „Ez nem vizsgálat” – jelentette ki pénteken Csao Li-csian, a külügyminisztérium egyik szóvivője, aki elutasította, hogy országát okolják a világjárvány miatt.

 





Ezeket olvastad már?
38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás