Mára Ternovszky Béla és Nepp József filmje igazi kultfilm lett. Mit kultfilm, képregény és társasjáték, sőt musical is! A filmből ma már önálló életet élnek az idézetek, mint az „Egy aprócska kalapocska benne csacska macska mocska” és még sorolhatnánk.

Együtt a nagy csapat – Illusztráció:Macskafogó

 

Az idén Kossuth-díjat kapott Balázs Béla-díjas Ternovszky Béla most az M5 Kontúr című portréműsorában árulta el, melyik a kedvenc figurája a Macskafogóból. De mesélt arról is, miként zajlott a rajzfilm szinkronizálása, és elmondta azt is, az ikonikus rajzfilmet élete fő művének tartja. A műsorban megszólalt a rendező lánya, Nóra is, aki elmondta, hogy édesapja mindig rajzolt, még az étteremben a szalvétára is. Az is kiderült, hogy Nórának elsőre nem tetszett a Macskafogó, amivel igencsak meglepte édesapját. Szóba kerültek a neves színészek is, akik a hangjukat adták a figuráknak, mint a nemrégen elhunyt Haumann Péter, vagy Benedek Miklós és Kern András. „Az egy jelenetben együtt játszó színészek egyszerre voltak a stúdióban, akik egymást is inspirálták. Öröm volt nézni, ahogy dolgoztak. A dialógusok felvételénél mi a hangmérnöki szobában ültünk, és időnként nagyon nevettünk. Sok ott rögtönzött mondat benne maradt a filmben” – emlékezett vissza a több, mint 35 éve töretlen népszerűségnek örvendő Macskafogó születésére. A Kontúrban elárulta, kedvenc szereplője a „kisember” karakterét megjelenítő Safranek. Ennek kapcsán fájó szívvel emlékezett meg a közelmúltban elhunyt színművészről, Haumann Péterről, aki zseniális „alakítást” nyújtott e szerepben is.

A Ternovszky Bélával készült portré, amelyben felidézi, édesapjának milyen nagy szerepe volt pályája alakulásában, újranézhető a Kontúr Médiaklikk-oldalán, vagy az alábbi linkre kattintva.

Haumann Péterre emlékezve a Duna műsorára tűzi a Macskafogót, amelyet június 18-án 19:45-től láthatnak a csatornán.