Kiakadtak a budapestiek! Sorra tűnnek el a szelektív hulladékot gyűjtő szigetek a fővárosban





A Karácsony Gergely vezette főváros sorra számolja fel a szelektívgyűjtő-szigeteket, ahelyett, hogy rendben tartaná őket, vagy éppen más alternatívát nyújtana.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.06.03.
szeméthegyek

Jelenleg Budapesten 94 hulladékgyűjtő szigetre vihetik az emberek a fém-, a papír-, a műanyag, illetve a fehér- és színesüveg-hulladékot. Ám ezeknek a száma rohamosan csökken – írja a Ripost.

Több közösségi médiacsoportban keltett felháborodást, hogy egyik napról a másikra tűnnek el hulladékgyűjtő szigetek Budapest-szerte.

Tudja valaki, hogy mi történt a Vezér utca elején lévő szelektív szemétgyűjtő szigettel? Egyik napról a másikra elszállították, és azóta nincs a helyén semmi. (Füredi utca felőli végén, a Spar előtt.) Olyan szempontból mondjuk nem bánom, hogy szinte mindig iszonyú kosz volt körülötte” – idézi Gábor bejegyzését a lap.

A Mexikói úton található szelektív hulladélgyűjtő (Fotó: Ripost)

Szomorú tény, de a közterületek, és így a hulladékgyűjtőpontok állapota is általánosan romlott a fővárosban az utóbbi időben. Egyre gyakrabban látni üvegtörmeléket, kidobott ruhákat, szemetet szétdobálva az utcán, még a kukák környékén is.

A nagy környezetvédő Karácsony Gergely, vajon miért nem tartja tisztán ezeket a területeket? Tény, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket sokan normál szemétlerakónak tekintik, de ez nem lehet mentség az ilyen állapotokra. Ugyanakkor az is előfordul, hogy nemcsak hozzák, de viszik is a szemetet” – mondta az egyik 9. kerületi járókelő a lapnak. „Éjszakánként idejönnek és hosszú botokkal húzzák ki a fém- és alumíniumhulladékot, amit aztán eladnak.”

Egyesek a szelektív kukáknál hagyják a sima szemetüket (Fotó: Ripost)

A XIV. kerületben szintén felszámoltak egy gyűjtőszigetet, pedig Zugló a főpolgármesterhez különösen közel áll, ugyanis korábban itt volt polgármester Karácsony Gergely.

Az Egressy út és a Gizella út sarkától nem messze található exszelektív szigetről kérdezte a lap a környéken található étterem tulajdonosát, Gábort, aki a megkeresésre elárulta: „Igazából ugye szelektív hulladékgyűjtőnek voltak kitéve a kukák, ennek ellenére volt itt minden: bútoroktól elkezdve a ruhás zsákokig. Az étterem előtt is volt egy kisebb szemetes, azt is felszámolták. Mivel elég sok hajléktalan lakik erre, mi napi szinten szembenézünk azzal, hogy sörösdobozokat, -üvegeket dobálnak be az étterem kerthelyiségébe, mindent ideszórnak. Tehát az tök jó, hogy felszámolták a szelektív hulladékgyűjtő szigetet, de megoldás az nincs, mert az emberek ugyanúgy elszórják a szemetet a környéken. Ráadásul a kisebb útszéli hulladékgyűjtők is eltűntek. Ez komoly probléma még mindig.”

Ahelyett, hogy tisztán tartották volna, felszámolták a szelektív hulladékgyűjtőt Zuglóban (Fotó: Ripost)

„Békés, szép park, és itt ez a szörnyűség” – írta le kommentjében a hulladékgyűjtő szigetet Erzsébet a Pillangó park területén. „Körbedobálják szeméttel és üveggel éjszakánként. Beáll egy kis autó, nem tudom honnan hozzák az üvegeket, de itt dobálják be a kukába. Nem lehet tőle aludni.”

A Facebook-posztnál egy másik hozzászóló szerint: „más kerületekben ezt meg tudják oldani, mert biztosítanak elég szelektív kukát„ – írta le véleményét Andrea. Néhány helyen például köztéri kamerákkal igyekszenek a hatóságok véget vetni az illegális szemetelésnek, amikor szükséges, akkor pedig akár bírságolnak is.

A Pillangó parktól nem messze a Lidl és a Tesco közötti területen is felszámoltak egy szigetet, árulta el a lapnak egy helyi lakos. Az itt élők véleménye szerint nem az a gond, hogy felszámolták az általánosságban szemétben úszó szelektív kukákat, hanem hogy az önkormányzatok nem kínálnak más megoldást a szelektív hulladékgyűjtésre.

 





Ezeket olvastad már?
Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás