A háziorvos a Ripostnak árulta el, a véleménye szerint a tömegesen lebetegedő gyerekek nem náthásak, hiába annak a tünetei jelentkeznek náluk.

„Úgy gondolom, hogy a maszkviseléésnek köszönhetően most Magyarországon nincs influenzajárvány. Tipikus influenzás tünetek nincsenek vagy csak elenyésző számban. Inkább azt mondanám, hogy influenzaszerű tünetekkel rendelkező PCR-pozitív betegek vannak. Ebből pedig arra következtetek, hogy a koronavírus új fajtája, az omikron fertőzte meg a gyerekeket” – mondta a portálnak dr. Mangó Gabriella.

Egyre több a fertőzött

„A legtöbb családban van gyermek is, aki tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel megússza a betegséget, de vírushordozó. És sok esetben a szülők nem is gondolják, hogy a gyermeküket is megfertőzte az omikron” – árulta el a gyöngyösi háziorvos.

Ezek a gyanús tünetek

„Amennyiben a gyereknek fejfájása van, és bár lázmentes, de izomfájdalmakra is panaszkodik, akkor gyanakodhatunk az omikronra! Ennek a mutációnak a lappangási ideje a vuhani koronavírushoz képest 3–5 napra csökkent, de akár 10 napig is elhúzódhat. Fertőzőképességét a kanyaróhoz is hasonlítják, mivel terjedőképessége vetekszik azzal. Éppen ezért gondolom azt, hogy a mostani tömeges, de enyhe tünetekkel járó megbetegedés a gyerekeknél az omikron miatt lehet, hiszen néhány napon belül egész iskolai osztályokat, óvodai csoportokat, tantestületeket is kifektet” – érvel a szakember.