110 éves az első magyar filmvállalat

Október 14-én jegyezték be a Hunnia Filmgyárat, amelynek az utódja egészen az államosításig Magyarország legnagyobb filmgyára volt.

A vállalat Hunnia Biográf Társaság néven külső Lipótvárosban a Sziget utca és a Pannónia utca sarkán épült fel, és két évig üzemelt. Később ugyanezen néven valósult meg a Hunnia Filmgyár Rt. amely 1928-as alapításától egészen 1948-ig működött. A 20. század első évtizedeiben a politikai vezetők támogatásával folyt a magyar filmgyártás modernizálása és világszínvonalúvá tétele. Így az 1931-ben újjáépült Hunnia Filmgyárban már a felavatása után forgatták az első magyar hangosfilmet, a Kék bálványt (1931), amelyben Jávor Pál és Gózon Gyula játszották a főszerepeket. Még abban az évben elkészült a második is, ami az egyik leghíresebb hazai produkció, a Hyppolyt a lakáj (1931) Kabos Gyula és Csortos Gyula főszereplésével.

A hazai filmgyártás sokat köszönhet a Hunniának – Képünk csak illusztráció – Fotó: Metropol

Elő a fekete garbóval, Steve Jobs-emléknap van!

2011 óta ezen a napon emlékeznek meg az Apple társalapítójának munkássága előtt tisztelgők az amerikai feltaláló-üzletemberről. A rajongók ezen a napon teniszcipőt, kék farmert és fekete garbót öltenek, mivel Jobs a nyilvános szereplésein rendszerint ezt az összeállítást hordta.

Steve Jobsnak bejáratott öltözködési formája volt a hivatalos megjelenéseken – Fotó: AFP

Magyar Klipszemle az Akvárium Klubban

Ma egy egész napos klipünnep keretében díjazzák az elmúlt két év zenei-videós produkcióinak legjobbjait, ingyenes belépéssel. 1042 benevezett darab közül választják ki a győzteseket, és az esti díjátadó gálát megelőzően öt helyszínen klipvetítéssel, koncertekkel és szakmai programokkal várják az érdeklődőket. Az Akvárium Klub 5 különböző pontján várják az érdeklődőket. Olyan nevek is fel fognak lépni, mint a Carson Coma, a Blahalouisiana akusztik, vagy éppen Járai Márk. Az esti díjátadó műsorvezetője Fluor Tomi és Beton.Hofi Ádám lesz.

Az Akvárium Klubban ma este összefuthattok Fluor Tomival – Fotók: Kisalföld/Máthé Daniella

A szabályos parkolásra figyelmeztető táblák kerültek ki a belvárosban

A BKK és a Budapest Közút együttműködve kiszámíthatóbbá akarják tenni a trolibuszok és az utasok közlekedését. Évente 2000 olyan esetet regisztrálnak, amelyekben szabálytalanul parkoló autó zavarja a trolibuszok haladását, ezért szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Nefelejcs utcában, a Dohány utcában, és a Wesselényi utcában.

Ideiglenes forgalomkorlátozás az V. kerületben

Protokollrendezvény miatt a mai napon reggel 6 óra és 12 óra között a Szemere utca páros számozású oldalán az Alkotmány utca és a Szalay utca között tilos megállni. Ez az Innovációs és Technológiai Minisztérium számára fenntartott 25 méteres szakasz után is érvényes.