Napjainkban egyre elterjedtebb már a tinik körében az intim fotók megosztása, amikkel azt próbálják bizonyítani, hogy ők is a felnőttek körébe tartoznak. Ám ennek van egy elég komoly veszélye is. Ezért a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei egy felhívással készültek, amiben tanácsokkal látják el a fiatal generációt.

Mi is az a sexting?

A telefonon vagy interneten keresztül szexuális tartalmú, erotikus, meztelen vagy félig meztelen képek és videók küldését sextingnek nevezzük.

Ezek a megosztások súlyos problémához vezethetnek, mivel bárki visszaélhet a közzétett tartalmakkal. Gyakran előfordulhat, hogy pornográf oldalakra is átteszik (nem ritkán névvel, telefonszámmal együtt), például szexhirdetésként.

Fotó: Police.hu

Fontos tudni, hogy 18 év alatti személyekről tilos szexuális tartalmú képet készíteni, ilyen képeket, videókat továbbadni, megosztani!

Komoly jogi következményekkel, feljelentéssel is számolnia kell annak, aki akárcsak viccből, mást meztelenül vagy intim helyzetekben ábrázoló képeket küldözget vagy tölt fel az internetre.

Mi lehet a megoldás? Ebben az esetben is igaz az, hogy a legjobb a megelőzés!

  • Figyelmeztessék a gyerekeket, hogy a közösségi portálokra körültekintően helyezzenek fel fényképeket, kerüljék a saját magukat vagy másokat kellemetlen helyzetbe hozó fotók/videók feltöltését, hiszen, amit egyszer feltöltenek az internetre, annak örökre nyoma marad, azokhoz bárki hozzáférhet, így azzal bármikor visszaélhet!
  • Tudatosítsa gyermekében, ha mástól kap ilyen fotókat, videókat, ne küldje tovább, inkább hívja fel a küldő figyelmét is a sexting veszélyeire! – írja a police.hu.