RETRO RÁDIÓ

Rossz hír! Mától többet van sötét, mint világos





Ma van az őszi nap-éj egyenlőség, az orrszarvúak napja és a raktárkoncertek is folytatódnak. A Metropol bemutatja, milyen fontosabb események, történések várnak ránk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.22.
ez lesz ma

Mától minden nap egyre sötétebb lesz

Itt a csillagászati ősz! Ma van az őszi nap-éj egyenlőség, azaz a nappal és az éjszaka ugyanolyan hosszú lesz. Ha 15.31-kor felnézünk az égre, akkor láthatjuk a Napot 90 fokban az Egyenlítő felett.

Innentől már kevesebbet van világos, mint sötét. A nappalok egészen a téli napfordulóig (december 21.) rövidülnek. Már ma is este fél hét előtt lesz a napnyugta. Hiába lesz azonban már minden értelemben (meteorológiai és csillagászati) ősz, az időjárás szerencsére még a szebbik arcát mutatja. Ma akár 29 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, eső nem várható. Szerdán ugyan eshet, de még aznap és csütörtökön is 27–28 fok lesz a maximum hőmérséklet. Péntekre és a hétvégére azonban már 17–21 fokot és jelentős csapadékot jeleznek előre a szakemberek.

Fotó: Shutterstock

Folytatódnak a raktárkoncertek

Tegnap kezdődött a hazai előadóknak fellépési lehetőséget kínáló Raktárkoncert-sorozat, amely a kormány 5,3 milliárdos mentőcsomagja a világjárvány miatt bajba jutott hazai zenei ipar számára. A koncertek ma folytatódnak. A fellépéseket az ingyenes MindiGo TV telefonos applikáción és a Raktárkoncert Facebook oldalán is követhetik a rajongók.

Bővebb információk: raktarkoncert.hu

Fotó: Ripost/Markovics Gábor

Ünnepeljünk a legcukibb rinocérosszal!

Ma van az orrszarvúak világnapja, aminek alkalmából megmutatjuk az ország legcukibb kölyök rinocéroszát. Ria igazi „szerelemgyerek”, hiszen éppen Valentin-napon született a Veszprémi Állatkertben.

–Ria nem rég volt héthónapos. Mint ahogy az a fotókon is látszik, szépen gyarapodik, és szuperül érzi magát nálunk – árulta el a Metropol kérdésre a Veszprémi Állatkert munkatársa. A szélesszájú orrszarvút egyébként mindenki nagy becsben tartja, ugyanis világszerte nagyon kevés van belőlük, főként nemzeti parkokban, állatkertekben élnek. Magyarország három helyen is lehet velük találkozni, Budapesten, Nyíregyházán, valamint Veszprémben.

Fotó: Veszprémi Állatkert/Kovács Bálint

 

Ria egy lépést sem tesz az anyukája nélkül (Fotó: Veszprémi Állatkert/Kovács Bálint)

 

Ma is összeül az Országgyűlés

Ma reggel 9-kor a napirend előtti felszólalásokkal folytatódik az Országgyűlés őszi ülésszaka. A napirendi pontok közt főleg különböző államközi szerződések szerepelnek. Továbbra is érvényben van az a szabály, hogy a parlamentben maszkot kell viselnie mindenkinek, így a képviselőknek is. A tegnap kezdődött három napos ülés utolsó napja jövő hétfőn lesz. A vitákat a parlament.hu oldalon követhetik.

 

Közlekedési kisokos

Más útvonalon jár a 149-es busz

Ma üzemzárásig 149-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Lóczy Lajos utca, a Hankóczy Jenő utca, a Zilah utca, a Ruszti út, a Gondozási Központ, a Lorántffy Zsuzsanna út, a Garas utca, az Ezredes utca és a Fény utcai piac megállót. A 149-es a 91-es, a 291-es, valamint az 5-ös autóbusz érintett megállóiban áll meg.

Több buszt is elterelnek Törökbálinton

Szerdáig terelve közlekedik a 88-as, a 173-as és a 88A autóbusz, illetve a 972-es és a 972B éjszakai busz, így nem érinti a Zrínyi utca megállót. Az autóbuszok Törökbálinton a Meredek utca - Szent István utca útvonalon járnak, ezért a Zrínyi utca megálló helyett a 140-es járat Ady Endre utca nevű megállóhelyét érintik.

Alig áll meg pár helyen az M3-as metró

Az M3-as metró a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak. November 6-ig az Arany János utca, a Ferenciek tere, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák megállókon nem áll meg. A 9-es és az M30-as autóbuszt, illetve a 72-es és a 73-as trolibuszt ajánljuk.

Itt nem áll meg a 36-os és a 135-ös busz

Október 11-ig a 36-os busz nem érinti az Előd utcai és a Vörösmarty utcai megállókat. A 135-ös busz szintén nem áll meg a Vörösmarty utcai megállóban. A buszok az Ábrahám Géza utcán át közlekednek Pestszentlőrinc, illetve a Soroksár, IKEA áruház felé. Ideiglenes megállók az Ábrahám Géza és a Vörösmarty utcákban.

Elterelik a 199-es buszt

Tegnap óta terelve közlekedik a 199-es autóbusz, így nem érinti a Kossuth Lajos utca, a Pincér utca, az Áchim András utca és az Ady Endre út megállókat. Az autóbuszjárat október 30-ig a Kossuth Lajos utca - Ady Endre út - Vas Gereben utca útvonalon közlekedik, ezért a Hofherr Albert utca térségét nem érinti.

[most_read_articles]





Ezeket olvastad már?
Ma "szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok" -  számos hiedelem kötődik április 24-hez

Ma "szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok" - számos hiedelem kötődik április 24-hez

Szörnyű ami ránk vár: brutális időjárás közelít az ország felé

Szörnyű ami ránk vár: brutális időjárás közelít az ország felé

Gyűlöletháborút folytat a baloldal: több kerületben is módszeresen letépik a Fidesz plakátjait

Gyűlöletháborút folytat a baloldal: több kerületben is módszeresen letépik a Fidesz plakátjait

Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás