RETRO RÁDIÓ

Nem kell aggódni! Átalány vagy havi leolvasás esetén is jár a rezsicsökkentés





Az egyik legégetőbb kérdés ma, hogy hogyan számláz majd a szolgáltató azoknak, akik átalánydíjat fizetnek és azoknak, akik havonta diktálják be az óra állását. A háztartások mérlegelnek, számukra melyik forma lesz előnyösebb. Mutatjuk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.26.
segítség a családoknak

Érdemes megnézni az utolsó éves elszámoló számlát, ha fogyasztásunk az átlag alatt van, akkor hátradőlhetünk: ezután sem nő a rezsi. A kormány adatai szerint, áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból, 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Ha mégsem tartozunk tehát bele az átlagba, és afelett fogyasztunk, a többletért szintén nem piaci árat fizetünk majd, hanem lakossági piaci árat, ami olcsóbb, mint a tényleges ár. Az elszámolást illetően a rendelet kitér arra, hogy a lakossági fogyasztó a kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni.

Átalány de havi leolvasás esetén is jár a rezsicsökkentés Fotó: Shutterstock

Ha spórol az átalányt fizető, akkor jóváírják a különbözetet

Számlájukon havonta ugyanúgy jelentkezik majd a többletfogyasztás, az összeg arányosan emelkedik majd a tavalyi fogyasztásuk függvényében, de az éves elszámoláskor a tényleges fogyasztásukat alapul véve korrigálják majd a számlájukat. Érdemes tehát takarékoskodniuk az árammal és a gázzal, mert ha kevesebbet fogyasztanak, mint tavaly, akkor jóváírják az átalányfizetéskor keletkezett többletet.

A havi gázóra leolvasás után a különbözetet azonnal kell fizetni

Akik havi leolvasás után fizetnek, azoknál mindig az aktuális fogyasztás alapján számítják ki a túlfogyasztás mértékét. Tehát aki gázzal fűt, annak fel kell készülnie arra, hogy télen kell kifizetnie a túlfogyasztás utáni megemelt költséget. Az éves elszámoláskor viszont esetükben is a teljes évet összegzik és jóváírják az esetleges túlfizetést.

A havi gázóra leolvasás után a különbözetet azonnal kell fizetni Fotó: Shutterstock

Melyik elszámolást válasszuk? Segítünk a döntésben

Azok, akik az óraállás diktálása után fizetnek, nem térhetnek át rögtön átalányra, még akkor sem, ha most úgy ítélik meg, hogy az számukra kedvezőbb volna. Erre az éves elszámolást követő 30 napon belül van lehetőségük. Átalányról viszont bármikor át lehet állni fogyasztás alapú díjfizetésre, ezt a szolgáltatónál kell kezdeményezni. Azoknak, akik rendszeres havi jövedelemmel rendelkeznek, célszerűbb átalányt fizetni, mert ez kiszámítható, minden hónapban állandó költséget jelent. Inkább azoknak érdemes a havi fogyasztás alapján fizetniük, akik nem hónapról hónapra gazdálkodnak.





Ezeket olvastad már?
Szerelem a levegőben: mágikus együttállás segít bevonzani a kiszemeltedet

Szerelem a levegőben: mágikus együttállás segít bevonzani a kiszemeltedet

A hideg csak a kezdet: pánikrohamokat hoz az időjárás

A hideg csak a kezdet: pánikrohamokat hoz az időjárás

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás