Az újságíróként dolgozó Lynn Beattie akkor jött rá, hogy valaki visszaélt az adataival, amikor a futár egy nagyértékű, ám általa nem megrendelt csomagot próbált neki kézbesíteni. Arra bizonyára emlékezett volna ugyanis, hogy mozgásérzékelő lámpákat rendelt… Mint kiderült, összesen 3000 angol font (több mint 1,3 millió forint) értékben vett egy bűnöző különféle holmikat hitelre, Lynn nevére – írja a Mirror.

A tanulság: a lehető legkevesebb adatot add meg magadról az interneten! (Forrás: Pixabay)

A nő eleinte azt gondolta, hogy a csomagfeladás során hibáztak. Amikor azonban felhívta a céget, kiderült, hogy még számos csomagot adtak fel a nevére, az árukat többnyire csomagautomatába kézbesítve. Ahhoz, hogy a csaló ezt megtehesse, nem volt másra szüksége, mint megszerezni a nő nevét, címét és születési dátumát. Ezeket az adatokat pedig Lynn maga is közzétette az interneten, így nem volt nehéz dolga az elkövetőnek. Szerencsére a cég megértő volt vele, így a tartozásait, illetve vásárlói fiókját törölték.

Lynn bevallotta, a történtek után hirtelen nagyon sebezhetőnek érezte magát. Az elkövetőt feljelentette a rendőrségen, ahol megkezdték a nyomozást. Mivel ennyi nem volt elég a nyugalmához, ezért mindenhonnan törölte a személyes információkat. Egy online szolgáltatásra is előfizetett, amely jelzi neki, ha valaki az adatait használja az interneten.