A Fiatal Családosok Klubja üdvözli, hogy Magyarország Kormánya az idei tanévkezdés során is kiemelkedő támogatásban részesíti a gyermekes családokat. A kormány járványügyi intézkedéseinek köszönhetően szeptemberben újra iskolapadba ülhetnek az általános és középiskolás diákok. A FICSAK felhívja a figyelmet, hogy a fenntartható, műanyagmentes, zöld iskolakezdés jegyében a tanszervásárlások közepette is érdemes odafigyelni a szülőknek mire mennyit költenek.

A szervezet legfontosabb célja, hogy a társadalom és a családok közt a kommunikációs csatorna szerepét betöltse, a társadalom figyelmét a családokra irányítsa, feléjük pedig az őket érintő lehetőségeket kommunikálja. Munkájukkal közösséget teremtenek a fiatal családosoknak, szülőknek, ahol megoszthatják egymással tapasztalataikat, problémáikban kölcsönösen segítséget kaphatnak egymástól és szakemberektől.

Hisznek abban, hogy a család és a gyermek a társadalom legfontosabb építőkövei

A 2021/2022-es tanév előreláthatóan a megszokott, hagyományos formában indul majd szeptember 1-én. A családok számára az iskolakezdés időszaka különösen megterhelő anyagi szempontból és komoly pénzügyi manőverezést igényel. A kormány kiemelkedő támogatást nyújt az idei tanévkezdéshez, ezzel több százezer iskolás és óvodás korú gyermek családja kap segítséget. A környezettudatos iskolakezdés kapcsán érdemes csak olyan tanszereket beszerezni, melyre valóban szükség lesz az iskolaévben, ez csökkentheti a családi költségvetést is és nem terheli túl a környezetünket. A FICSAK egy csokorba szedte, mely intézkedések segíthetik a szülők számára a tanévkezdést.

Ingyenes tankönyvellátás

A 2021/2022-es tanévtől már minden nappali tagozatos diák ingyenes tankönyvellátásban részesül. Az idei tanévtől már a köznevelésben és a szakképzésben tanulóknak sem kell fizetni a könyvekért. A tanévkezdésre minden iskolában rendelkezésre állnak majd a tankönyvek, melyek kiszállítása már augusztus elején elkezdődött. A legtöbb iskolában a nyári szünet utolsó napjaiban, augusztus 27-31. között osztják ki a tankönyveket, a többiek az első tanítási napon vehetik kézbe.

Ingyenes és kedvezményes étkeztetés

A gyermekek ingyenes és kedvezményes étkeztetése az idei tanévben is folytatódik. Mindazon szülők, akiknek gyermekei közoktatásban részt vesznek, már ismerős lehet számukra a gyermekétkeztetési támogatás igénybevételéről szóló nyomtatvány. Az erre vonatkozó kérelmet írásban kell benyújtani az étkezést biztosító intézménynél, az „Igénylőlap normatív étkezési térítési díjkedvezmény igénybevételéhez” című nyomtatvány kitöltésével, valamint a szükséges igazolások csatolásával. A bölcsődékben és óvodákban is ingyenes az étkeztetés azon gyerekek számára, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy saját maga, illetve testvére tartósan beteg vagy fogyatékos, valamint annak is jár, akit nevelésbe vettek. Továbbá ingyenesen étkezhet az a gyermek is, aki nagycsaládban él, azaz ahol három, vagy ennél több gyermeket nevelnek a szülők. Az a gyermek, aki olyan családban él, ahol az egy főre eső jövedelem nem éri el a kötelező legkisebb minimálbér nettó összegének 130 százalékát szintén ingyen étkezhet.

Előrehozott családi pótlék

Nagy segítség idén is a családok számára, hogy a szeptemberi családi pótlékot már augusztus utolsó hetében folyósítja a Magyar Államkincstár, ezzel is megkönnyítve a tervezést, az iskolai tanszerek időbeni beszerzését.

Iskolakezdési támogatás

Fontos tudnivaló, hogy munkáltató döntésétől függően támogathatja a munkavállalók gyermekeinek iskolakezdését, valamint úgy is dönthet, hogy mindkét szülőnek biztosít iskolakezdési támogatást. Ez arra az esetre is kiterjed, ha a szülők mindketten ugyanazon munkáltatónál dolgoznak. Az iskolakezdési támogatás feltétele, hogy a szülő családi pótlékra jogosult legyen. Ez a támogatási forma, mint választható cafeteria elem nagy segítséget nyújthat a családoknak az alapvető tanszerek mellett a szükséges kiegészítő eszközök beszerzéséhez. A juttatás csak papíralapon vagy elektronikus formában kibocsátott utalvány formájában adható. Az utalvány a tanév első napját megelőző 60. naptól a kibocsátás évének utolsó napjáig használható fel. Igényelni írásos formában a munkáltatónál lehet, melyhez egy nyilatkozatot kell tenni az iskolakezdési támogatásra való jogosultság fennállásáról. A támogatás összege gyermekenként a minimálbér 30 %-át nem haladja meg.

Tartsunk szünetet, ilyenkor a gyerekeknek is jó, ha beszélgetnek kicsit egymással

Fotó: Shutterstock

Beiskolázási támogatás

Idén is több önkormányzatnál lehet igényelni beiskolázási támogatást, amelynek összege általában 6-20 ezer forint közötti mozog. Fontos feltétel, hogy a diák lakcíme azon a településen legyen, ahol a támogatást megigényli. Budapesten az adott kerületnél lehet érdeklődni a támogatásról és összegéről, ennek mértéke viszont kerületenként eltérő lehet.

Ingyenes KRESZ-vizsga és tréning

Ingyenes vezetéstechnikai tréningen vehetnek részt a 20 év alatti fiatalok, valamint a csed-, gyed-, gyes ellátásban részesülők.

Ingyenes nyelvvizsga

A cseden, gyeden és gyesen lévő édesanyák is igénybe vehetik a nyelvvizsga visszatérítésének lehetőségét 35 éves korig.