Csilla és élete párja néhány napja még fürdött a boldogságban. Berendezték az új­szülött fogadására alkalmas gyerekszobát, és készen álltak a kisfiuk fogadására. Az asszonyt mindenben támogatta a kedvese, és önfeledten készültek életük megváltozására. Az egész rokonság vidáman várta a kisgyermek érkezését, ám szerdán futótűzként terjedt köztük a hír: Csilla babája meghalt.

200 kilométert utazott

Csilla Budaörsig utazott a dúlákhoz (Fotó: Bors)

A Bors megbízható forrásból származó információi szerint a Miskolcon lakó 35 éves nőnél szerda hajnali 4 órakor jelentkeztek a szülési fájások. Azonnal értesítette az általa előre megbízott két dúlát, akik igyekeztek őt megnyugtatni, hogy minden rendben lesz. Akkor még nem is volt okuk arra, hogy bajt gyanítsanak. A kismama 5 óra körül beült az autóba, és a 200 kilométerre levő Budaörsig ment, ahol már várták a segédek.

Amikor Csilla megérkezett, lefektették egy kényelmes ágyra. Néhány órával később, délelőtt fél 10-kor, a második tolófájásra világra jött a gyermek. Mivel az újszülött nem sírt fel, már rosszat sejtettek. Az ilyenkor szokásos eljárást alkalmazva a dúlák igyekeztek a babát a várt reakcióra sarkallni, de kudarcot vallottak. Ekkor értesítették az egyik koraszülöttmentésre szakosodott cé­get. A szolgálat természetesen ki is vonult a helyszínre, de már csak a kisfiú halálának beálltát tudták megállapítani. A gyermeket nem lehetett újraéleszteni, pedig egy neve elhallgatását kérő szakember szerint a szóban forgó cég minden szükséges eszközzel rendelkezik a kocsikban, amire egy hasonló esetben szükség lehet.

Gyászol az egész család

Ekkor vált világossá, hogy most már csak az anyán lehet segíteni. Hozzá riasztották az Országos Mentőszolgálatot. A gyászoló, sok­kos állapotban levő kismamát be is szállították az egyik fővárosi kórház szülészetére, ahol megkapta az alapvető ellátást. Tegnap már hiába kereste őt a gyógyintézményben a lap, mert csütörtök délutánra hazaengedték.

Sikerült viszont elérniük Csilla egyik testvérét, aki ugyan nem kívánt bővebben nyilatkozni, de annyit elmondott, hogy az egész család Csilla mellett áll.

– Ez egy szörnyű tragédia, de nem az én feladatom, hogy a testvérem ügyében megszólal­jak. Osztozunk a fájdalmában – mondta röviden.

Tegnap kora délután a budaörsi dúlalakásnál senkit nem talált a Bors tudósítója, az épületen pedig semmilyen információs tábla nem utalt ara, hogy ott milyen tevékenység zajlik. A szomszédok azonban tisztában voltak vele, hogy szerdán tragédia történt az utcában.

– Több mentőautót is láttam az adott épület előtt, de amikor érdeklődtem, hogy mi történt, közölték, hogy semmi közöm hoz­zá. Alapvetően elítélem az otthon szülést, mert úgy vélem, igazán biztonságosan elsősorban kórházi körülmények között lehet egy babát a világra hozni – mondta egy férfi.

Nyomoz a rendőrség

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a Borsnak elmondta: ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt. A nyomozók szakértők bevonásával keresik a vá­laszt többek között arra a kérdésre, hogy kórházi körülmények között megmenthették volna-e a kisfiú életét, illetve pontosan mi okozta a gyermek halálát.