Kiderült! Ez az idei év ország tortája, de más ünnepi finomság is terítékre került





Az ország tortája mellett megválasztották az ország cukormentes tortáját és a Szent István-napi és innovációs kenyeret is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.02.
Augusztus 20

Megválasztották Magyarország tortáját, amely 2022-ben könnyű és bohém: boros, mézes szilvazselés különlegesség. Emellett megválasztották még a Szent István-napi és innovációs kenyeret és az ország cukormentes tortáját is. Az Országházban mutatták be mindet, ahol az augusztus 20-i programokat is ismertették.

A 2022-es év Magyarország tortája könnyű és bohém, és az ízek harmóniája érződik benne MTI/Illyés Tibor

Gulyás kenyér: Olyan, mint a nagyié volt

Az év kenyere a Gulyás kenyér lett, amelyet Fülep Zsolt és fia, Ádám álmodtak meg a balmazújvárosi Balmaz sütödében. „Hajdúságban hagyománya van az ilyen kenyérnek. Négyféle lisztből készül, és tíz napig eltartható. Nincs titka, tudás, szorgalom és akarat van benne. Aki megkóstolja, visszaidézheti a nagymama által jól átsült kenyér ízét. Háromnegyed éve kezdtük kialakítani, és még egy hete is változtattunk rajta. Tavaly is nyertünk, de sokat dolgoztunk ezen is.”

Az év innovatív kenyerének édesburgonya az alapanyaga

A Batátás kenyeret Varga Ferenc, a kézműves Varga pékség tulajdonosa és Kapitány Ferenc készítették. „Egy éve hoztuk létre az anyakovászt, amit azóta „etetünk”. A kenyerünk élesztőmentes. Ásotthalom településen, ahol a pékség van, ott van az ország legnagyobb batáta termőhelye. Ennek az édesburgonyának rendkívül jók a beltartalmi értékei, és ehhez választottuk az ősgabonát.”

Az év tortája: a „Huncut szilva”

Az év tortája idén a Huncut szilva herceg lett, készítője Karikó Orsolya a Nagykőrösi Vanília és Gelarto kézműves cukrászdából. „A tortám titka az ízek harmóniája. Az összetevői mogyorós felvert, karamellás ropogós fahéjas réteg, fűszeres boros áfonyás mézzel szilvazselé, egy tejcsokoládés szilvás mousse, a tetején szilvás áthúzóval. Kisgyerekkorom óta szeretem a szilvát. A dédnagymamám szilvás derelyéje és lekvárja óriási kedvencem volt. Innen jött az ötlet. Már két éve dolgozom ezen a tortán. A kóstolók a kollégáim, és mindig véleményezték, hogy mitől lenne még jobb. Egy torta elkészítése kb. három óra.

Magyarország tortája idén a „Huncut szilva herceg” lett Karikó Orsolyától MTI/Illyés Tibor

Négyszáz órán át készült a cukormentes

Az év cukormentes tortája címet a Nagyi kedvence nevű sütemény érdemelte ki, amelyet Gyuris László, a szegedi Virág cukrászda munkatársa álmodott meg. „Szeged és a Virág cukrászda név kötelez. Kb. négyszáz óra ment rá ennek a tortának a kialakításához. Rengeteget finomítottunk rajta. Volt, amikor egészen mások voltak az összetevői. Van benne pisztácia, magyar málna, mascarpone és tejszín. A legnehezebb az volt, hogy ne legyen benne cukor, de az édességét cukorhelyettesítőkkel pótolni kellett, olyannal, aminek nincs utóíze.”





Ezeket olvastad már?
Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás