„A ma esküt tett kormány azonnal megkezdte a munkáját. Egyetlen percet sem vesztegettünk, mert a szomszédunkban háború zajlik” – kezdte a miniszterelnök rendkívüli bejelentését a Facebook-oldalán.

Éjféltől háborús veszélyhelyzet lépett életbe

„Egy olyan háború, amelynek még senki sem látja a végét. Ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát. Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedéshez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát. Ehhez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség. A kormány az Alaptörvényben biztosított jogával élve, ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet” – jelentette be Orbán Viktor.

„A járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon, és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat. Holnap tájékoztatni fogom Önöket az első döntéseinkről” – zárta a bejelentést a kormányfő.