Nagyszerű dolgokról beszéltünk, hiszen a hazáink szuverenitásáról beszéltünk – mondta Orbán Viktor a sajtótájékoztató kezdetén. Ami némi felhőt csalt az égre, hogy van egy jelentős vita az Európai Bizottság és az Európai Parlament között – számolt be élőben a sajtótájékoztatóról az Origo.

A júliusi csúcson hosszas vita után létrejött egy megállapodás, és felhatalmaztuk a német elnökséget, hogy az év végére legyen egy összhang. Ezt az összhangot nem sikerült megteremteni – tette hozzá. Továbbra is napirenden van az a javaslat, ami kezelni próbálja a joguralmi kérdéseket és a gazdasági válságkezelést, ez az álláspont nem egyezik a magyar kormány álláspontjával – mondta a kormányfő. Létrejött egy magyar-lengyel közös nyilatkozat – mondta Orbán Viktor. Egyesíteni fogjuk az erőinket és érveinket ebben a vitában, Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, ami Lengyelország számára elfogadhatatlan. A magyar vétó egy törvényes eszköz, az unió alapszerződése megadja a jogot minden tagállamnak – mondta Orbán Viktor. Nemcsak lehetőségem, hanem egyszerűen hazafias kötelességem, ha úgy látom, hogy a magyar érdekek veszélyben vannak, akkor lépnem kell – mondta a kormányfő. Elsősorban a migráció, a nemzeti szuverenitás és a genderkérdésben is vitás kérdések vannak az unióval, és ezért kell élni a vétóval. Téved, ha azt hiszik, hogy ez egy pénzügyi kérdés, ezt a vitát nem lehet pénzzel megoldani – mondta Orbán. A válságkezeléshez szükséges forrásokat az unió hitelből veszi fel, ráadásul más kockázatát is futni kell – tette hozzá. Semmilyen pénzügyi vesztesége nem származik az országnak abból, ha nem jön létre a válságkezelő alap. Felelőtlen az, aki a joguralmi és válságkezelési kérdéseket összetolja – mondta Orbán Viktor. A jogállamisággal kapcsolatos jogszabályok megalkotása nem szükséges a válságkezeléshez – tette hozzá. A költségvetéshez szükséges szavazataink nélkülözhetetlenek és megkerülhetetlenek – tette hozzá.

Magyar-lengyel csúcs. “A mi szabadságunkért és a tietekért” // Szczyt polsko-węgierski. “Za wolność naszą i waszą”!

Posted by Orbán Viktor on Thursday, November 26, 2020

Morawiecki: Nem lehetséges, hogy a származtatott jog az alapjogot megkerülje

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt, hogy a júliusi csúcs egész Európa sikerével zárult. Most egy teljesen új mechanizmus előtt áll az unió, és ezzel az önkényes mechanizmussal az egész EU is széteshet. Ez a rendelet a költségvetésre vonatkozik, miközben egyéb eszközöket behoz – tette hozzá. Nem lehetséges, hogy a származtatott jog az alapjogot megkerülje – mondta a kormányfő. A német elnökség nem alkalmazkodott a júliusban megfogalmazott alkuhoz – mondta Morawiecki. 27 ország különféle jogrenddel és hagyománnyal rendelkezik, és ezt értékelni kell – tette hozzá. A vétó joga benne van a szerződésekben, és ez azt szolgálja, hogy tudjunk foglalkozni a saját érdekeinkkel. Bár ma Magyarországot és Lengyelországot támadják, de holnap újabb ország kerülhet napirendre – mondta Morawiecki. Mateusz Morawiecki arról is beszélt, hogy egy soha véget nem érő vita lehet a jogállamisági ügyekből, az ilyen feltételrendszer egy eszköz lehet országok megtámadására. Ez az út az unió szétveréséhez vezethet, ezt a logikát el kell utasítani. Nincs szükség a kétsebességes unióra, a szerződések alapján kell eljárni – tette hozzá. Lengyelország számára elfogadhatatlan az unió által javasolt megállapodás. Az országok egységét és szuverenitását is védjük. Morawiecki szerint képesek lesznek meggyőzni az igazukról egyre több uniós országot. A volt portugál külügyminiszter szerint is lehet igaza van Lengyelországnak és Magyarországnak. Abba az unióba kell visszatérni, ami gazdasági unió és jól szolgálhat a gazdasági problémák megoldására – tette hozzá. Orbán Viktor a Facebookon osztott meg képeket a találkozóról. Magyar-lengyel csúcs. “A mi szabadságunkért és a tietekért”