A kormányfő a Facebook-oldalán jelentkezett a bejelentéssel. Elmondta, hogy a háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul, és ez együtt drasztikus áremelkedésekhez vezet.

Orbán Viktor kiemelte, hogy ma a rezsicsökkentés védi a családokat, de az energia ára tovább emelkedik, és ezért egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat. Ráadásul a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni. Mindeközben az emelkedő kamatok, és az emelkedő árak révén a bankok és a nagy multicégek extraprofitra tesznek szert.

A miniszterelnök bejelentette, hogy ezért a kormány úgy határozott, hogy létrehoz egy rezsivédelmi alapot, és egy honvédelmi alapot, amiből a rezsicsökkentést és a honvédség megerősítését fizetik majd.

A döntés részeként a kormányfő elmondta, hogy kötelezik majd:

  • a bankokat,
  • a biztosítókat,
  • a nagy kereskedelmi láncokat,
  • az energiaipari és kereskedőcégeket,
  • a telekommunikációs vállalatokat
  • és a légitársaságokat,

hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be.

Ezek az intézkedések időben korlátozottak: két évre, 2022-re és 2023-ra vonatkoznak.

„Akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azokat arra kérjük, azoktól elvárjuk, hogy segítsék az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez„ hangsúlyozta. „– ígérte Orbán Viktor.

A miniszterelnök azt mondta, hogy az intézkedés további részleteit a csütörtök 14.30-tól kezdődő Kormányinfón ismertetik.

Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány, ami kedd éjféltől hatályba is lépett.

Ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is. Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát” – jelentette ki kedden a miniszterelnök.