Orbán Viktor: Az országnak működnie kell, a mindennapi életet nem béníthatja le a vírus





A vírus második hullámában vagyunk, most felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal - mondta Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában hétfőn az Országgyűlésben. A kormányfő szerint a nemzeti konzultációban egyértelmű üzenet született: az országnak működnie kell, a mindennapi életet nem béníthatja le a vírus. A kormányzati programok nem mentőcsomagok, hanem befektetések - hangsúlyozta a kormányfő.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.21.
napirend előtt

Most ősszel „felkészültebbek vagyunk” a koronavírus-járvány elleni védekezésben, mint tavasszal - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Parlament hétfői ülésén.

A kormányfő napirend előtti felszólalásában kiemelte: ennek oka, hogy rendelkeznek a tavaszi védekezés tapasztalataival és nyáron sikeresen szervezték meg a nemzeti konzultációt, amelyben az emberek egyértelműen megüzenték, hogy Magyarországnak működnie kell.

Az emberek azt várják, hogy az életeket és a munkahelyeket is védjék meg, hogy a mindennapi életet ne béníthassa le a vírus - fogalmazott.

Orbán Viktor emlékeztetett: Magyarországon az első beteget márciusban regisztrálták, és mivel vakcina máig sincs, nem volt más választás, mint a járvány terjedését lelassítani, hogy időt nyerjenek.

Az ország egy hét alatt egy új működési modellre állt át, a védekezést a legtöbb európai országnál hamarabb kezdte meg - mondta.

A miniszterelnök közölte: az első hetek sokkolók voltak, de az ország jól állta a sarat, az első csatát megnyerték, az egészségügyi rendszer képes volt megvédeni az embereket.

Együtt sikerülni fog - jelentette ki Orbán Viktor.

Az egészségügynek a legrosszabb terhelés kétszeresét is ki kell bírnia

 

A szakemberek által meghatározott legrosszabb várható koronavírus-fertőzöttségi mutatók kétszeresét is ki kell bírnia a magyar egyészségügyi kapacitásnak - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő napirend előtti felszólalásában kifejtette: az orvosok, matematikusok szerint legrosszabb esetben egyszerre 200 ezer fertőzött lehet az országban, közülük várhatóan 16 ezernek lehet szüksége kórházi kezelésre és 800-nak lélegeztetőgépre.

A kormány a biztonság kedvéért ennek kétszeresével számol - közölte Orbán Viktor, hozzátéve: jelenleg 66 ezer kórházi ágy van, de számuk bővíthető.

Beszámolt arról is, hogy életben van a tavasszal kidolgozott vezénylési terv az egészségügyben, vagyis ha a kijelölt kórházakban elfogy a kapacitás, akkor egy következőt léptetnek be az ellátási körbe, ahová más intézményből irányítanak át dolgozókat.

Sikerült megvédeni a munkahelyeket és az otthonokat

A kormány gazdasági intézkedéseinek eredményeképpen eddig sikerült megvédeni a magyar emberek munkahelyeit és otthonait, valamint sikerült a vállalatokat is megerősíteni, vagyis újra tudjuk indítani gazdaságot - mondta a miniszterelnök.

A kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülésén mondott napirend előtti felszólalásában felidézte: a járvány elején világossá tették, hogy annyi munkahelyet hoznak létre, amennyit a vírus tönkretesz. Ezért volt, van és lesz is a fontos ügyek között kiemelt figyelem a magyar emberek munkahelyének védelmére, ebből nem engedünk - hangsúlyozta.

Közölte: most ott tartunk, hogy augusztusban többen dolgoztak, mint januárban és közel egymillió magyar részesülhetett valamilyen munkaerőpiaci vagy képzési támogatásban.

A kormányfő szerint nemcsak a munkahelyeket, hanem az otthonokat is biztonságba kell helyezni. Ezért döntöttek arról is, hogy fél évvel, július 1-ig meghosszabbítják a hiteltörlesztési moratóriumot a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak esetében - tette hozzá.

Kitért arra is: a kormányzati programok nem mentőcsomagok, hanem befektetések, amelyek nemcsak a jelennek, hanem a jövőnek is szólnak, ezért indítottak a magyarországi vállalatok számára a munkahelyeket megvédő beruházásösztönző programot 170 milliárd forintból.

A miniszterelnök felidézte: a baloldal tragikus kormányzása után 2010 és 2014 között egyszer már sikerült Magyarországot talpra állítani és a gazdaságot újra beindítani, idén tavasszal pedig a járvány első hullámát is sikeresen kivédték a magyar emberekkel összefogva.

„Nehéz ősz elébe nézünk, de egyszer már sikerült, együtt újra sikerülni fog” - zárta beszédét a kormányfő.

A kormányfő egy újabb videót osztott meg közösség oldalán, aminek a következő címet adta: „Azonnali kérdések. Az ellenzék borsodi jelöltje és egyéb gaztettek”

„A baloldal jobbikos jelöltje, 14 és 16 között egy szociális szövetkezett vezetett. 50 milliós támogatást kapott azért. Hogy munkahelyeket teremtsen, a céget végül bedöntötték, a varrónők bérét végül ki sem fizették, futhattak a bérük után. Na ennek kell véget vetni Borsodban. A világ járvány kellős közepén ma Magyarországon 900 ezerrel dolgoznak többen mint amikor önök kormányoztak” - tette hozzá.

„Elvettek egyhavi nyugdíjat az emberektől, felemelték a nyugdíjkorhatárt, elvettek egy havi bért a közigazgatásban dolgozóktól és a tanároktól, lecsökkentették a GYES időtartamát, beakarták vezetni az ingatlan vagyonadót, felemelték a társasági adót, felemelték az áfát. Háromszorosára emelték a gáz, kétszeresére az áram árát, egészségügyet illeti ingyenesség helyett vizitdíjat és kórházi napidíjat vezettek be” – mondta Orbán Viktor.





Ezeket olvastad már?
Késelést jelentettek Zuglóból - kiderült, mi történt

Késelést jelentettek Zuglóból - kiderült, mi történt

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás