RETRO RÁDIÓ

Önkéntesek segítenek enyhíteni az idősek magányát





Öt évvel ezelőtt egy magányos időseket segítő program jött létre, amely nem csak a az időseknek, hanem a segítőknek is egy nagyszerű élmény.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.07.
Önzetlen segítség

A járvány és a karanténkorszak sok idős embernek magányt és mentális leépülést hozott, többen elvesztették maradék szociális kapcsolataikat is. A kényszerű egyedüllétbe száműzött embereknek nyújt segítő kezet az Idősek Barátai Program, ahol gyakran életre szóló barátságok szövődnek segítők és segítettek között. Öt évvel ezelőtt egy magányos időseket támogató program jött létre, amely nemcsak az öregeknek ad rengeteg erőt, hanem az őket segítő önkénteseknek is. Közöttük fiatalt és nyugdíjast egyaránt megtalálunk.

Gyógyító társasjáték

A program 2016 óta létezik – meséli Hadrévy Borbála Cecília, az Idősek Barátai Önkéntesprogram koordinátora. – Laikus önkénteseink rendszeresen beszélgetnek és sétálnak ezekkel az elesett emberekkel, de az idejükbe belefér egy vidám társasjátékozás is, vagy felolvasás a csökkentlátóknak. Nálunk a segítségnyújtás nem merül ki a bevásárlásban és a gyógyszer kiváltásban, s a rendszeres kapcsolattartásból gyakran szívmelengető barátságok alakulnak ki – mondta a koordinátor.

Magány helyet irodalmi délutánok

Ellátogattunk a XII. kerületben élő, 91 éves Lőrincz Magdolnához, aki immár négy éve a program tagja. – Nehéz szavakba önteni, mennyire hálás vagyok – kezdte megindultan Magdi néni. – Szerencsés vagyok, mert Jutka is a házban lakik, így még a járvány alatt is naponta tudtuk tartani a kapcsolatot – tette hozzá.

Négy éve költöztem ide, kedvetlen és letargikus voltam. Ekkor ismertem meg Jutkát. Először csak a folyosón beszélgettünk egymással, aztán egy másik szomszéddal együtt megalapítottuk ezt a kis közösséget. Amikor feljönnek hozzám, jókat beszélgetünk irodalomról, művészetről, szoktam felolvasni a verseimből, ha szép idő van, kimozdulunk a közeli parkba, sőt, voltunk már közös hajókiránduláson is – mondta Judit.

Judit és Magdolna verseket olvasnak egymásnak. Fotó: Metropol/KB

Akár életet is mentenek

A karitatív munka gyakran életre szóló barátságok előszobája. Magdi nénit ünnepekkor mindig ajándékok várják, és ügyelnek rá, hogy ha gyengélkedik, azonnal akadjon állandó segítő kéz, de akadt veszélyhelyzet is, amikor késlekedés nélkül, autóval vitték orvoshoz. – Miután magam is nyugdíjas lettem, hirtelen nem tudtam, hogy mihez kezdjek a felszabadult időmmel. Aztán rábukkantam az interneten az Idősek Barátai Programra, azonnal csatlakoztam – meséli Magdi néni látogatója, Széchenyi Judit. – Magdolnán kívül még egy idős hölgyhöz járok segíteni, ahol szintén nagyon élvezem a társaságot – mesélte Judit. Naponta olvassák lapunkat. Fotó: Metropol/KB

Országszerte bővítenék a programot

Az önkéntesek egyelőre csak Budapesten tudják segíteni az idősek mindennapjait, de országszerte több településen is szeretnék elindítani a programot, hiszen az elmagányosodás a kisebb városokban még nagyobb veszélyt jelent. Jelenleg Budapesten a II., III., VIII., IX., XI., és XIV. kerületben lenne nagy szükség az önkéntes segítőkre. Életkortól és végzettségtől függetlenül bárkinek a jelentkezését várják, aki nyitott arra, hogy a magányosan élő idős embereket támogassa. Az önkéntesek és az idősek [email protected] címen vagy 06-1/225-0710 telefonszámon vagy a https://www.idosekbaratai.hu/jelentkezes/ oldalon tudnak jelentkezni.





Ezeket olvastad már?
Mennyire vagy művelt? 10-ből 9 ember nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Mennyire vagy művelt? 10-ből 9 ember nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Érdemes várni a tankolással: kedvező árváltozás érkezik a benzinkutakra

Érdemes várni a tankolással: kedvező árváltozás érkezik a benzinkutakra

Deutsch Tamás: Szégyelljék magukat úgy, ahogy vannak!

Deutsch Tamás: Szégyelljék magukat úgy, ahogy vannak!

Horrorbaleset az M2-esen: szerelmi bánata miatt rohanhatott a halálba a középiskolás fiú

Horrorbaleset az M2-esen: szerelmi bánata miatt rohanhatott a halálba a középiskolás fiú

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás