Magyarország továbbra sem kér az olajembargóból – Ezt gondolja az utca embere a történtekről





Van némi előrelépés, de… Sokat kell még tárgyalni a témáról. Magyarország ezt a szankciós csomagot nem tudja támogatni – nyilatkozta Szijjártó Péter külügyminiszter miután Ursula von der Leyen váratlanul Budapestre utazott Orbán Viktorral tárgyalni. A Metropol megkérdezte a fővárosiakat mi a véleményük Brüsszel javaslatáról.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.11.
szankciós vita

„Az esti megbeszélés Orbán Viktor miniszterelnökkel hasznos volt a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdések tisztázására. Előrelépés történt, de további munkára van szükség” – írta a Twitteren az Európa Bizottság elnöke, miután a karmelita kolostorban tartott munkavacsorán a magyar kormányfő és Szijjártó Péter, illetve Gulyás Gergely miniszterek tájékoztatták az Európai Bizottság elnökét azokról a hatásokról és problémákról, amiket a szankciócsomag okozna Magyarországnak. A külügyminiszter úgy fogalmazott: „Kértük, hogy ezeket a problémákat fontolják meg, mert Magyarország ezt a szankciós csomagot nem tudja támogatni, amíg az Európai Bizottság nem kínál megoldást ezekre a problémákra.”

Von der Leyen Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral Fotó: Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Mint ismeretes Von der Leyen múlt szerdán jelentette be az Oroszország elleni, olajembargós szankciócsomagot. Ebben többek közt az orosz kőolajimport fél éven belüli teljes betiltása szerepel, a szankciók elfogadásához a 27 uniós ország egyhangú támogatására van szükség. A magyar és szlovák kormány azonban hamar jelezte, hogy nem támogatják ebben a formájában a szankciót. Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban azt is mondta, hogy az Európai Bizottság javaslata a jelenlegi formájában „felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával”, és Magyarország nem fogja megszavazni a szankciót. Akkor név szerint is bírálta Ursula von der Leyent, a miniszterelnök szerint az Európai Bizottság elnöke a javaslattal „akarva-akaratlanul megtámadta a nagy nehezen létrehozott európai egységet.”

Közeleg a tél!

Nem sokkal Von der Leyen posztja után Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán tett közzé egy rövid bejegyzést Közeleg a tél címmel: „Az egyik legnagyobb német gazdaságkutató intézet tanulmánya szerint nehéz idők jönnének Németországra és ezáltal Európára, ha elfogadnánk a legújabb brüsszeli szankciós csomagot. Mint fogalmazott a miniszter posztjában: „Mi továbbra sem fogjuk hagyni, hogy a magyar emberekkel, a magyar családokkal fizettessék meg a háború árát!

Varga Judit bejegyzésében a tanulmány egyes részleteit közölte:

  • Németországban a GDP 3 százalékos növekedés helyett 2 százalékot csökkenne 2022-ben.
  • A földgáz ára megduplázódna és a tél elejére kiürülnének a német gáztározók, ezzel a lakossági fűtés is veszélybe kerülne.
  • Számos vállalatnak csökkentenie vagy azonnal be kellene szüntetnie a termelést, ezzel 2,8 millió (!!!) ember megélhetése kerülne azonnal veszélybe.
  • Magyarország várja a helyzet megoldását célzó brüsszeli javaslatokat

    „Az Európai Bizottság szankciós javaslatcsomagjának elfogadása esetén lehetetlen lenne beszerezni a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajmennyiséget, ezért Magyarország csak olyan javaslatot tud támogatni, amely kezelni tudja ezt, az uniós bizottság által létrehozott problémát” – jelentette ki a külügyminiszter. Szijjártó Péter arra figyelmeztetett, hogy a szankciók elfogadása esetén komoly infrastrukturális beruházásokra lenne szükség Magyarországon, illetve kezelni kellene az intézkedésnek az árak emelkedésére gyakorolt hatásait is. „Magyarország várja a helyzet megoldását célzó brüsszeli javaslatokat” – emelte ki a miniszter. „Hazánk energiaellátása biztos lábakon áll. Kiszámítható, és biztosítja az ország működőképességét. Az Európai Bizottság javaslata ezt a helyzetet rombolná le, amit Magyarország nem enged meg” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

    A fővárosiak egyetértenek az árstoppal és támogatják a kormány álláspontját azzal kapcsolatban, hogy nem szabad elzárni az orosz olajat és gázt. Ez derült ki abból a körképből, amelyet a Metropol készített azután érdeklődve, hogy mi a véleményük a magyaroknak az Európai Bizottság oroszellenes szankcióiról.

    Szirtes László: „A szállítás még drágább lenne, pedig így sem olcsó. Én most céges autóval járok, de ha magánautóm lenne, a benzinár már most gondot jelentene. Legjobb, ha Magyarország kimarad ebből.”

    László szerint a legjobb, ha Magyarország ebből kimarad Fotó: Metropol

    Irimiás Péter: „Így is a duplájába kerülne a benzin, ha nem lenne rajta ársapka. Valamit valamiért. Más energia is van, arrafelé kéne orientálódni, de addig nem lehet lemondani az orosz olajról, amíg nincs helyette más.”

    Hegedűs Roland: „Nem lenne benzin a kutakon vagy fejadag lenne. Én mint vállalkozó, ellenzem az embargót. A mostani 480 forintos fix ár még kezelhető, de ha drágább lesz a benzin, mindennek az árát magával rántja és az kezelhetetlen lesz.”

    Jenei Miklós: „Brüsszel rosszabb, mint a KGST volt! Én egész Brüsszelt egy gittegyletnek tartom, és nem is értem, hogy jut eszükbe ilyesmi, mint az olajembargó.”

    Bíró János: „Inkább azon igyekeznének, hogy véget érjen a háború! Én nem értek egyet Brüsszellel, ne megszorításokon gondolkodjanak!”

    Bíró János úgy véli, Európának a háború befejezésre kellene koncentrálnia Fotó: Metropol

    Móni: „Orbán Viktor jól csinálja! Az embargó nem old meg semmit, az oroszok ugyanúgy eladják máshova az olajat.”

    Szűcs Gábor: „Aggódunk, hogy mindennek az árában megjelenne az embargó hatása. Ezért ez nem az autósok problémája, hanem mindenkié.”

    Gács József: „Brüsszel nem a polgárok érdekeit képviseli. A fuvarozókat is nagyon érzékenyen érintené. Az egész azon múlik, hogy az a nagyon okos brüsszeli vezetés meddig hajlandó elmenni: meg akarnak-e felelni bizonyos érdekeknek a polgárok ellenében. Mert ezt Európa minden polgára meg fogja érezni, nem kicsit, nagyon!”

    Szabó Sándor: „Ha bevezetik az embargót, a taxisoknak annyi! 700-800 forintos üzemanyagárat nem lehet kitermelni. Az árstop az segítség.”

    Béres Judit: „Én nem tartom helyesnek a brüsszeli terveket. Osztom Orbán Viktor véleményét: ne legyen embargó! Ne zárják el a gázt, és ne emelkedjenek az égbe az olajárak!”

    Béres Judit: Ne legyen embargó! Fotó: Metropol

    Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!

     





    Ezeket olvastad már?
    Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

    Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

    Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

    Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

    Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

    Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

    Lassan révbe ér a kaposvári család

    Lassan révbe ér a kaposvári család

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás