A Cambridge-i Egyetem csillagászati szakértői egy sor, potenciálisan élhető bolygót fedeztek fel a világegyetem egyik távolabbi pontjában. Ezzel pedig újabb fázisába lép a földönkívüliek utáni hajsza: a tudósok jóslatai szerint két éven belül meg fogják tudni állapítani, hogy ezeken a bolygókon létezik-e valamilyen életforma – írja a Daily Star.

Fotó: Pixabay

A Hycean-bolygók felszíne forró, de hidrogénben gazdag atmoszféra veszi körül, és mély óceánok is találhatóak a bolygó felszínén – mindezek elengedhetetlenek az életforma kialakulásához. A brit tudósok csapata most olyan molekulák után kutat, amelyek életről is árulkodhatnak.

„A Hycean-bolygók a Földön kívüli élet utáni kutatás új útjait nyitották meg. Ha itt sikerülne az élet nyomaira bukkannunk, az átformálná az univerzumról alkotott világképünket” – közölte dr. Nikku Madhusudhan, aki azt is elmondta, hogy eddig ugyan logikus okokból elsősorban a Földhöz hasonló bolygókon keresték az életet, nagyon örülnek az új felfedezésüknek is. „Nyitottnak kell lennünk azt illetően, hogy hol bukkanhatunk életre, és hogy az milyen formát tud ölteni – ugyanis a természet továbbra is elképesztő módokon képes meglepni minket.”

A felfedezés nagyban növeli annak a teóriának a létjogosultságát, hogy az univerzum bármely pontjában kialakulhat valamilyen életforma. Ennek nyomára szeretnének rábukkanni a szakértők a James Webb Űrteleszkóp segítségével, amellyel a múlt év során kezdték meg a munkát. A legígéretesebbnek a K2-18b nevű bolygó ígérkezik – ez 110 fényév távolságra található tőlünk.