„Mintha szőnyegbombázás történt volna” - megdöbbentő részletek a horvátországi földrengésről





Exkluzív interjút adott a Metropolnak egy magyar orvosnő, aki önként sietett a horvátországi Glinába, hogy segítsen a földrengés áldozatainak. A 48 éves édesanya egy fatelepen látta el az embereket, ahol több, mint 80 menekült gyűlt össze. Mint mondja, a környék úgy nézett ki, mintha szőnyegbombáztak volna.



Megosztás
Szerző: Holló Bettina
Létrehozva: 2021.01.18.
A nap büszkesége

Dr. Kósa Éva még decemberben, nem sokkal azután utazott Horvátországba, hogy Petrinja környékén megmozdult a föld. A magyar orvosnőt és csapatát, a Sped-Med Mentőszolgálatot a petrinjai Vöröskereszt kereste meg, és egyetlen perceg nem volt kérdés, hogy segítenek. Az orvosi szakértelmen túl adományokat is vittek a családoknak, akik egyik pillanatról a másikra veszették el mindenüket.

Csak egyetlen egy épület bírta ki a 6,3-as erősségű földrengést

- Mire kiértünk Glinába, a sérültek jó részét már ellátták, de azért bőven elkélt a segítségünk – kezdte a Metropolnak dr. Kósa Éva.

Éva számára nem volt kérdés, hogy segítsen. (Fotó: Facebook)

- Megdöbbentő volt szembesülni az utcára került családok helyzetével. Akiknek megmaradt a háza, azok sem mernek bent aludni, ami miatt körülbelül nyolcvanan a helyi fatelepen gyűltek össze. Ott állt ugyanis az egyetlen épület a környéken, ami megmaradt. Kiderült, hogy egy 100 évvel ezelőtti földrengés után úgy építették újjá, hogy még a 8-as erősségű rengéseket is kibírja. Sajnos a többi épületet csak 5-ös erősségű földmozgás elviselésére tervezték, ezért semmisült meg ennyire sok, még a mentőállomás fala is szétnyílt. Összességében olyan volt a város, mintha szőnyegbombázás történt volna – mesélte a doktornő.

.

MTI/AP

A gazdák képtelenek lemondani az állataikról

Éva szerint az üres, kongó utcák leginkább egy filmes jelenetre hasonlítanak. -Az utcákon szinte csak rendőröket lehet látni, akik a nehézségek ellenére is nagyon kedvesek, próbálják a helyieket megóvni attól, hogy balesetveszélyes területre lépjenek. A problémák jelenleg a falvakban vannak, az ottlakók ugyanis nem akarják ott hagyni gazdátlanul az állataikat, illetve azt a pici vagyont, amit egy életen át összekuporgattak. Többek hordóba raktak tüzet, akörül melegednek, és az egész falut egy pici tűzhelyről próbálják meg ellátni meleg élelemmel – idézte fel emlékeit Éva.

Sokan a mínusz fokokban is fedél nélkül maradtak

A magyar csapat nemcsak orvosi segítséget, de tartós élelmiszert és meleg ruhát is vitt az áldozatoknak. Az édesanya szerint megható az az összefogás, aminek szemtanúi voltak.

-Sok ország küldött segélycsomagot, több raktárban is halmokban áll minden, amire a rászorulóknak szüksége lehet. A probléma inkább az, hogy sokaknak továbbra sincs hova menniük, kint állnak az utcán, nincs fedél a fejük felett úgy, hogy mostanra oda is megérkeztek a mínusz fokok. Sokan most lakókocsira, mobilházra gyűjtenek, és persze bíznak abban, hogy hamarosan véget érnek a földrengések – tette hozzá Éva.

MTI/AP

Hetek óta folyamatosak a rengések

Horvátországban a földrengések jó ideje komoly gondot okoznak.December 29-én a korábbiaknál erősebb, 6,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg az országot, a földmozgás itt, Magyarországon is érezni lehetett, de a katasztrófavédelemhez nem érkeztek kárbejelentések. Másnap, december 30-án ismét megmozdult a föld, ezen a napon három nagyobb, egy 4,7-es, majd tizenöt percen belül egy 4,8-as és egy 3,9-es magnitúdójú földmozgást regisztráltak. A rengések azóta is folyamatosak, a horvát kormány természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította a közép-horvátországi Sziszek-Monoszló megyét, valamint Zágráb és Károlyváros megye egyes részeit. Eddig összesen hét halálos áldozatot regisztráltak.





Ezeket olvastad már?
38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás