Mindig tudni akartad, hogy képzik ki a rendőrkutyákat? Megmutatjuk! - Videó!





Április 1-jétől a rendőrkutyáknak 9 éves koruk után kötelező nyugdíjba vonulni, szolgálatban csak akkor maradhatnak ha újból bizonyítják egészségügyi és szakmai alkalmasságukat. A Metropol ez alkalomból ellátogatott a telephelyre, ahol kiképzik őket.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.04.09.
testközelből

Az Országos Rendőr-főkapitányság Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központjának Dunakeszin található 22 hektáros bázisán 1951 óta képzik ki az ebeket. Bár a koronavírus miatt most számos tanfolyam szünetel, így is 110 négylábú van a telephelyen. Közülük a legtöbben már tapasztalt rendőrkutyák, de vannak akik csak most kezdik elsajátítani a szolgálati lét csínját-bínját. Megnéztük, hogyan tanulnak.

Több szempontnak is meg kell felelni

–A kutyák többhónapos kiképzését általában egyéves korban kezdjük meg, ám ezt megelőzően van egy igencsak komoly kiválasztási eljárás, amelyen keresztülmennek – mesélte a Metropolnak Zsoldi Tamás címzetes rendőr törzszászlós, szakoktató.

Megfigyeljük, hogyan viselkednek idegen személyekkel, épületben, autók között, miként reagálnak hirtelen hanghatásokra, szétesik-e például a kötelességtudatuk, ha lövést hallanak. Keresőkutya azokból az ebekből lesz, amelyek erősen ragaszkodnak a játékaikhoz, jól használják az orrukat, és ügyesen kerülik ki az eléjük táruló akadályokat. Őrző-védő feladatok ellátására pedig az alkalmas, amelyik gyorsan reagál az irányába érkező támadásokra, kiváló a fogáskészsége, és bátran megy át A-ból B-be – részletezte a szakoktató.

Zsoldi Tamás szakoktatóként dolgozik a Dunakeszin található telephelyen (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

A szolgálaton túl is igazi társak

Április 1-jén új norma lépett életbe a szolgálati kutyákkal kapcsolatban, ennek értelmében 9 éves korukban nyugdíjba kell vonulniuk, kivéve, ha az alkalmasságukat újból bizonyítják.

–Teljesen jogos ez a korhatár, ekkor ugyanis már elő szoktak jönni olyan egészségügyi problémák, amelyek már a szolgálatot is veszélyeztethetik. Csak akkor maradhatnak aktív állományban, ha bizonyítják, hogy még szakmailag és fizikálisan is bírják a terhelést – jelentette ki a szakoktató. Hozzátette: a kutya általában a nyugdíjas éveit is a vezetőjével tölti, ekkor azonban már csak háziállatként.

A kutyák a szolgálat során komoly terhelésnek vannak kitéve (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Egy keverék kutya is lehet ügyes

Bár a rendőrkutya szó hallatán legtöbbünknek Rex felügyelő jut eszébe, közel sem csak a német juhász alkalmas az ilyen típusú feladatok ellátásra.

–Miután a kilencvenes években túltenyésztették őket, egyre inkább elterjedtté váltak a rendőrségnél a belga és a holland juhászok is, vagy ezek keverékei, ugyanis tévhit, hogy kizárólag fajtatiszta kutyákkal dolgozunk, ügyesek a keverékek is. Emellett kiváló keresőkutya lehet például egy extrém pici terrierből is, nyilván ők őrző-védő szolgálat ellátására már kevésbé alkalmasak – jegyezte meg Zsoldi Tamás.

Csoportos harci játékon vettünk részt

A ebek csoportokban tanulnak, éppen azért, hogy néhány trükköt egymástól is ellessenek. Ahhoz, hogy egy kutya jó őrző-védő legyen, növelni kell a harckészségét, amihez a legjobb eszköz a frusztráció. Ez azt jelenti, hogy a bukósisakban lévő segéd csörgéssel, kiabálással, hirtelen mozdulatokkal ingerli a kutyákat, akik ennek hatására támadásba lendülnek. A cél, hogy a támadót a felsőtestén, gyomorszáj környékén találják el. Abban az esetben, ha a támadó elmenekül, a kutyák képesek őt megállítani, és amíg a rendőr is odaér, a földön tartani.

A segéd egy flakonnal a kezében ingerli a kutyákat, akik így támadásba lendülnek (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

 

A kutya minden figyelmét a támadó szerepét betöltő segédre összepontosítja (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

 

A cél, hogy gyomorszájon üsse a támadót, aki így előbb-utóbb a földre kerül (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

 

A holland juhász itt épp a földre kényszeríti a támadót addig, amíg a rendőr a helyszínre nem érkezik
(Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Kisokos: Mit csinál egy járőrkutya?

Biztosítja a rendőri intézkedést, segíti a rendőrt az intézkedési akarat kikényszerítésében, megakadályozzák az ellenszegülést, rákényszerítik a támadót a feladásra, bizonyos eszközök letételére.„





Ezeket olvastad már?
Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Visszakerült eredeti helyére a titkokat őrző vízivárosi szobor – archív fotókkal

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás