Bármennyire is velünk van már ez a vírus több mint egy éve, minden hónapban új arcát mutatja – jelentette ki a Metropolnak dr. Bense Tamás gyermekgyógyász annak kapcsán, hogy az utóbbi hetekben a gyerekek körében is megnőtt a kórházban ápoltak száma. A szakember szerint a következő hetek fokozott óvatosságot kívánnak a családoktól, de a pedagógusok soron kívüli oltása sokat segíthet.

„A szülők is regisztráljanak”

A nyitásig minden regisztrált pedagógus megkaphatta a koronavírus elleni védőoltást, a gyermekgyógyász pedig a szülőknek is a mihamarabbi oltakozást javasolja.

– Igaz, hogy a pedagógusok csak egy oltáson lesznek túl, mire újra kinyitnak az iskolák és az óvodák, de már ez is komoly védettséget nyújt a súlyos megbetegedéssel szemben. Azt javaslom, kortól és foglalkozástól függetlenül a szülők is regisztráljanak, a gyerekekkel pedig vegyük át a védekezés legfontosabb szabályait, ami a távolságtartás, a maszkviselés, és a gyakori, alapos kézmosás. Ezzel nagyobb eséllyel kerülhetjük el a bajt – tette hozzá dr. Bense.

Fokozott higiéniára és óvatosságra tanítják a gyerekeket
(Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Jóval több most a pozitív eset

Most jóval több koronavírusos gyermekkel találkozunk, mint az első hullám alatt – árulta el lapunknak dr. Bense Tamás gyermekgyógyász. – Ez persze nem azt jelenti, hogy korábban ne kapták volna el a fertőzést, csupán az észrevétlenül át is ment rajtuk. Ezzel szemben a harmadik hullám idején a gyerekeknél is kialakulhat tüdőgyulladás, amelynek következtében nekik is szükségük lehet kórházi ellátásra, lélegeztetésre. Ennek egyértelműen a brit variáns az oka – ismertette a szakember.

Idővel a tinédzserektől a csecsemőkig mindenkit beolthatnak

Világszerte több helyen már gyerekeken is megkezdték a vakcinák tesztelését, és hazánkban is egyre több híresség, édesanya szorgalmazza a kicsik mihamarabbi oltását.

– Mindannyian azt reméljük, hogy idővel a gyerekeket is be lehet oltani, kezdve a 16–18 éves tinédzserektől az egészen pici csecsemőkig. Erre azért is van szükség, mert az a sejtésünk, hogy a brit mutáns térhódítása miatt a nyájimmunitás csak akkor tud kialakulni, ha legalább a lakosság 70-80 százaléka be van oltva, és ebbe a gyerekpopulációnak is bele kell tartoznia – jelentette ki az orvos.

Extra aggodalmat okoz a szülőknek a sokszervi gyulladás

Bár a koronavírus összességében még mindig jóval enyhébb tünetekkel zajlik le a gyerekeknél, mint a felnőtteknél, náluk a fertőzést követő 2–4 hétben – amikor már azt hisszük, hogy végre megkönnyebbülhetünk – jelentkezhet az úgynevezett sokszervi gyulladás. Ez leggyakrabban magas lázzal, kötőhártya-gyulladással és hasmenéssel indul, de idővel akár szívritmuszavart, valamint maradandó károsodást is okozhat a tüdőben. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, időben kell cselekedni – hívta fel a figyelmet a gyermekgyógyász.

Másfél éves kisfiú is kórházi ellátásra szorult

Korábban a Metropol is beszámolt egy megrázó esetről, ahol egy másfél éves kisfiút a rohammentők vittek kórházba azt követően, hogy az édesanyja elkapta a koronavírust. A kis Bertalan állapota napról napra romlott, alig evett és ivott, emellett légzési nehézségei is adódtak, ami miatt több alkalommal inhalálni kellett, valamint infúziót is kapott. A pici azóta jól van, de a saját példájukból okulva a család mindenkit fokozott óvatosságra int.

Tomi nagyon aggódott kisöccséért, Bertalanért (Fotó: Facebook)