1 926 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 347 636 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 118 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 066 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 220 304 fő, az aktív fertőzöttek száma 116 266 főre csökkent. 4 689 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 344-en vannak lélegeztetőgépen. Szerda estig összesen már 96 101 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint idősotthonban lakók és dolgozók. Kedden újabb vakcinaszállítmányok érkeztek, amelyek összesen közel 51 ezer ember oltását teszik lehetővé, így folytatódik az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések és február 1-ig érvényben is maradnak – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

197 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök

Kiss Róbert alezredes közölte, az elmúlt 24 órában 197 személy szegte meg a maszkviselési szabályokat, ezidáig összesen 19 529 rendőri intézkedés történt a maszkviselési szabályok be nem tartása miatt.

336 személy szegte meg a kijárási tilalmat

Két ember a kutyasétáltatás szabályát szegte meg, ezidáig összesen 24891 rendőri intézkedés történt a kijárási korlátozás kapcsán – adott tájékoztatást az alezredes.

99 éves a legidősebb elhunyt az elmúlt 24 órában

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, folyamatos a védőoltások beadása, de amíg nem lesz elegendő ember beoltva, addig fokozottan tartsuk be a szabályokat. Hozzátette: jelenleg kedvezően alakulnak a fertőzési mutatók.

Folyamatosak az oltások

Szerda estig 96101 fő beoltása történt meg Magyarországon – adott tájékoztatást a tisztifőorvos. Felhívta a figyelmet, hogy jelenleg csak annyi vakcinát tudnak beadni, amennyi rendelkezésre áll. Jelenleg a heti szállítási kapacitás körülbelül 100 ezer vakcina. Müller Cecília elmondta, hogy jelenleg a Moderna és a Pfizer oltóanyaga áll rendelkezésre. Majd felhívta a figyelmet a koronavírus elleni vakcinára való regisztrálás lehetőségére.

További vakcinabeszerzésekről tárgyal a kormány

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a magyar emberek egészsége megőrzése érdekében egyéb vakcinabeszerzési forrásokat is keres a magyar kormány. A beszerzéssel Szijjártó Péter Miniszterelnökséget vezető miniszter lett megbízva – tette hozzá Müller Cecília.