RETRO RÁDIÓ

Feljelentést tettek a maratont lefutó Lóci szülei ellen – a neten tombol a népharag





Magyarországon törvény tiltotta, ezért Boszniában versenyeztették szülei a 10 éves Lócit. Itthon nagy felháborodást keltett az ügy, már a bíróságon akarják számonkérni a szülőket.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.24.
botrány

Emberfeletti teljesítményt vitt véghez egy 10 éves kisfiú, aki július 5-én lefutotta a maratoni futás 42 kilométeres távját. Bár Lóci Magyarországon 18 éves koráig hivatalosan nem vehetett volna részt ilyen versenyen, a boszniai Szarajevóban erre lehetősége nyílt. A szülők „Lóci és Olivér megcsinálja” nevű Facebook-oldalon számoltak be arról, hogy a kisfiú a távot 5 óra alatt teljesítette. A szülők az oldalon azt írták, hogy ez a terhelés egy felnőttnek is sok lett volna, azonban nem az életkor, hanem a felkészültség számít. „Valójában nem a személyi igazolvány, hanem a fizikai és mentális állapot dönti el együtt, hogy ki képes teljesíteni egy maratont” – fogalmaztak a szülők a nyilvános posztban, hozzátéve: „Ha Lóci felkészültségét illetően kétségeink lettek volna, akkor nem vágunk bele. Ha ő nem akarta volna, nem támogatjuk.”

Lóci 5 óra alatt teljesítette a maratoni távot – Fotó: Facebook

A poszt alatt a kommentelők kifejezték aggodalmukat és nemtetszésüket a szerintük felelőtlen szülők döntésével szemben. Csontos Imre, a „Futásról mindenkinek” csoport adminisztrátora közzétette, hogy a rendőrségen feljelentést tett két kiskorú sportoló „kizsigerelése, önképének eltorzítása, egészséges testi és lelki fejlődésének akadályozása” miatt.

Rendőrségi feljelentést tettem (és más »lépéseket« is tettem, de ezeket sajnos nem írhatom le) a két gyermek védelmében, mivel sok mindent olvastam a blogjukban, és a kisebbik testvérrel is elkezdték azt, amivel a nagyobbikban is károkat tettek már” – írta a posztjában.

A kommentelők sem hagyták szó nélkül az esetet

„Amikor a szülő az át nem élt, meg nem valósult sikereit, álmait ráterheli a gyerekére. És olyan türelmetlen, hogy már a babakocsis korban megkezdi az edzéseket, nehogy lemaradjon valamiről” – írta Csontos Imre posztja alatt Anikó.

„Ezt még elolvasni is durva... nem végigcsinálni 10 évesen?” – szörnyülködött egy másik hozzászóló.

„Igaz nem sok, 10 év komoly atlétika áll a hátam mögött, de amit most elolvastam, attól még a hideg is kirázott! Amit a gyerekekkel művelnek, az már lassan a barbarizmussal egyenértékű... 20 éves korukra nem lesz egy ép porcikájuk sem!” – vélte Roland.

„Szerintem, illetve valószínűsítem, hogy élőben annyira nem durva a történet, mint ahogy azt mi, az itt leírtak alapján elképzeljük” – fogalmazta meg a többséggel szembeni ellenvéleményét Zsóka.

Bernadett pedig valószínűsítette, hogy Lócival találozhatott egy félmaratonon, amire így emlékszik vissza:

„Szerintem én találkoztam az egyik gyerekkel egy éjszakai félmaratonon tavaly. Csodálkoztam is, hogy milyen kicsi, és fut velünk. Egy haverommal futottunk együtt, nem hajtottunk nagyon, maradtunk egymás mellett, dumálgattunk, fotóztunk, nem akartuk megnyerni, én is betegségből lábadoztam éppen. Haladtunk kb. a 6 perces iramfutóval együtt. Látom, hogy fut velünk egy elég kicsi gyerek, megkérdeztem, hány éves. 8 és fél – mondták. Gondolkoztam, hogy ilyen kicsi, mennyivel több lépés neki egy ilyen táv, és mennyivel több energiát kell bevinnie, hogy bírja, mint egy felnőttnek.

Aztán mi kocogtunk tovább, a gyerek meg egyszer csak eltűnt, 10 vagy 15 km-nél már nem volt ott, de nem foglalkoztunk vele. Már jó ideje bent voltunk a célban, amikor láttuk, hogy az utolsó erejével bevánszorgott a szintidő végére. Nagyon lehetett érezni, hogy ez túl sok neki.





Ezeket olvastad már?
Rettegnek a lakók Újbudán – lassan mindennap kioltanak egy életet

Rettegnek a lakók Újbudán – lassan mindennap kioltanak egy életet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

Álmai tortáját rendelte meg egy nő: durván félreértették – Videó

Álmai tortáját rendelte meg egy nő: durván félreértették – Videó

„Azt hittem, egy pattanás” – Görögdinnye méretű daganat tette pokollá a férfi életét

„Azt hittem, egy pattanás” – Görögdinnye méretű daganat tette pokollá a férfi életét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás