RETRO RÁDIÓ

Lakoljon halállal?





Harmincegy éve, 1990. október 24-én minősítette alkotmányellenesnek a halálbüntetést az Alkotmánybíróság. Azóta szinte nem múlik el év, hogy egy-egy brutális gyilkosság után ne lángolna fel a vita a büntetési forma visszaállításáról.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.10.24.
halálbüntetés eltörlése az utolsó kivégzés

A Halálbüntetést Ellenzők Ligájának indítványára az Alkotmánybíróság 1990. október 24-én nyilvános ülésen hirdette ki azt a határozatát, amely alkotmányellenesnek nyilvánította a halálbüntetést. Az alkotmánybírák két alkotmányos tételre hivatkoztak:

  • minden embernek veleszületett joga van az élethez és az emberi méltósághoz,
  • életétől senki sem foszt­ható meg ön­kényesen.
  • Akadt olyan alkotmánybíró is, aki nem értett egyet a halálbüntetés eltörlésével. A tavaly 87 évesen elhunyt Strausz János, aki 1998 és 2004 között volt a testület tagja, egy interjúban „különvéleményt” fogalmazott meg, véleménye szerint manapság a halálbüntetés eltörlése mellett érvelni egyet jelent azzal, hogy a bűn cinkosai leszünk. Az utolsó halálbüntést Magyarországon 1988. július 14-én hajtották végre. A 28 éves Vadász Ernőt előre kitervelten és nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette, nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette és okirattal való visszaélés vétsége miatt a Budapesti Fegyház és Börtön akasztóudvarán végezték ki. Vadász Ernő Tiszacsegén élt, csavargott, munkája sohasem volt. Huszonéves kora végére már büntetett előéletű volt. 1986. december 10-én Vadász és egy társa Lakatos István Tiszacsege különböző kocsmáiban italoztak és felfigyeltek egy ittas férfire, akinél szerintük sok készpénz lehetett. Előre eldöntötték, hogy megtámadják J. Imrét és elveszik a fizetését. A település elhagyatott részén Vadász leütötte a sértettet. Pénzt azonban nem találták nála, mivel pechjükre J. Imre nem aznap vette fel a fizetését, így iratait, gázöngyújtóját, két csomag cigarettáját és fél liter pálinkáját vették magukhoz. Amikor a férfi kezdett magához térni, Lakatos fejbe rúgta, majd Vadász megrugdalta, sőt teljes erőből páros lábbal a szerencsétlen férfi hasára is ráugrott. A haldokló, nyöszörgő férfi száját egy műanyag zacskóval betömték, majd eltávoztak. J. Imre súlyos belső sérüléseibe rövid időn belül belehalt. A zsákmánnyal elégedetlenek voltak, ezért még a gyilkosság éjjelén Vadász feltörte és kirabolta a falu ÁFÉSZ-kisvendéglőjét. Vadász Ernőt 1988. július 14-én hajnali ötkor az utolsó magyarországi ítélet-végrehajtó, Pradlik György akasztotta fel, aki hivatalosan börtönőr volt, és feleségén kívül senki sem tudta, hogy valójában hóhér. Két segédjével tizenkét évig járta a fegyintézeteket, Budapesten kívül Vácott, Győrben, de a szegedi Csillagbörtönben is ő hajtotta végre a halálos ítéleteket. Aztán munka nélkül maradt.

    Eddig közel 150 ország törölte el a halálbüntetés intézményét törvényileg vagy a gyakorlatban. A kivégzések 86 százaléka leginkább négy országban történik: Iránban, Szaúd-Arábiában, Irakban és Egyiptomban. Kínából semmiféle adatról nincs információ, holott nem kevés embert végeznek ki, ám az adatokat államtitokká nyilvánították. Az Egyesült Államokban a halálbüntetés 29 tagállamban törvényes. E tekintetben Texas a listavezető, ahol 1976 óta 563 embert végeztek ki. Gyorsan tegyük hozzá az Egyesült Államokban fél évszázad alatt 166 kivégzett emberről derült ki utólag, hogy ártatlanul halt meg.

    A kivégzéseket ma is alkalmazó országokban a következő módokon hajtják végre ezeket:

  • halálos injekció
  • akasztás
  • főbelövés
  • villamosszék
  • lefejezés




  • Ezeket olvastad már?
    Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

    Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

    Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

    Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

    Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

    Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

    Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

    Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás