A vérplazma terápiának köszönhetően már több súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg gyógyult fel. A kezelés lényege, hogy a gyógyultak vérében képződött specifikus antitestek beadásával nagymértékben segíthető a súlyos állapotban lévő betegek felgyógyulása.

A kezeléshez azonban szükség van arra, hogy a gyógyultak adományozzanak a plazmájukból, ezért az OVSz október 5-én újabb toborzást indított.

– Tavasszal is volt egy ilyen programunk, akkor elsősorban a Dél-pesti Centrumkórház gyógyultjait hívtuk, hiszen a fertőzöttek nagy részét ott kezelték. A mostani időszakban már a többség otthonában vészeli át a betegséget, ezért az őszi toborzásnál elsősorban az ő jelentkezésüket várjuk. Arra kérünk mindenkit, hogy lehetőségei szerint a gyógyulást követően 3 héttel jelentkezzen, mert az antitest szint az idő folyamán csökken. Sajnos így sem felel meg mindenki az adományozásra. Egy vizsgálatsorozaton kell átesni a donornak, a tapasztalataink alapján pedig csak a jelentkezők kisebb hányada alkalmas plazmaadásra – részletezte Nagy Sándor, az OVSz szakmai főigazgató-helyettese.

Így vizsgálják a donorok alkalmasságát

  • Kérdőív: Felmérik, hogy mennyire voltak súlyos tünetei és mikor gyógyult meg
  • Fizikális állapot felmérés: Van-e bármiféle krónikus betegsége
  • Vérvizsgálat: Megnézik, hogy a donor jelölt rendelkezik-e elegendő antitesttel, illetve, hogy a plazmája nem jelent-e a fertőzött betegeknek plusz kockázatot

A vizsgálatok eredményei 2-4 nap múlva vannak meg, az OVSz ezután értesíti a jelentkezőt, hogy alkalmasnak bizonyult-e donornak. Aki igen, azzal időpontot is egyeztetnek a plazmaadásra valamelyik gyűjtő centrumban.

Minden pozitív eset jelentkezzen!

Általánosságban az ideális donor 60 év alatti, jó egészségi állapotnak örvend és 3 hete gyógyult. A főigazgató-helyettes ennek ellenére minden volt pozitív fertőzöttet arra kér, hogy jelentkezzen.

– Nem lehet pontosan meghatározni, hogy ki lesz biztosan alkalmas vagy nem alkalmas donor, mert minden szervezet más mértékű antitest-termeléssel győzi le a vírust, ezért fontos, hogy mindenki aki csak teheti, jelentkezzen. A járvány kezdete óta több, mint 300 készítményt tudtunk előállítani, aminek döntő többségét a Dél-pesti Centrumkórház használt fel. Az első hullámban az idősebbek betegedtek inkább meg, közülük, egyéb betegségeik miatt, kevesen voltak alkalmasak plazmaadásra. Most a fiatalok vannak többségben, ezért arra számítunk, hogy köztük jóval több alkalmas donort találunk majd – tette hozzá a szakember, aki elmondta: az OVSz és Centrumkórház weboldalán bárki jelentkezhet donornak, október 5-től pedig a véradási helyszíneken is lesz erre lehetőség.

Többször is adhatunk vérplazmát

Az OVSz tapasztalatai szerint a gyógyultak nagyon empatikusak és segítőkészek, de többségük egyszer adományoz plazmát, pedig egy donor akár többször is megteheti.

– Átlagban egy alkalmas donor háromszor tud megfelelő plazmát adni, az előírások szerint heti egyszer. Volt olyan személy, akitől ötször is tudtunk levenni. Természetesen minden adományozás előtt elvégezzük a már előbb említett vizsgálatsorozatot, hiszen az idő múlásával és a korábbi adományozásokkal csökken az antitestek szintje a szervezetben.