Ha mi vállaljuk a részünket, és eljuttatjuk ezeket az oltóanyagokat, akkor (az afrikai országoknak is) vállalniuk kell a saját részüket, és fel kell használniuk ezeket a vakcinákat – mondta John Nkengasong, a CDC vezetője egy sajtótájékoztatón.

Korábban Malawi bejelentette: több mint 16 ezer dózis olyan AstraZeneca-vakcina megsemmisítésére készül, amelyeket nem sikerült beadniuk a csomagolásukon feltüntetett április 13-i lejárati dátum előtt. A vakcinákat az MTN dél-afrikai telekommunikációs vállalat adományozta Malawinak, és az Afrikai Unió intézte a szállítmány célba juttatását. A 102 ezer dózis több mint 80 százalékát be tudták adni április 13. előtt.

Dél-Szudán pedig a múlt héten jelezte, hogy 59 ezer adag vakcinát nem tudnak felhasználni, szintén a lejárati dátum okozta probléma miatt.

John Nkengasong viszont kiemelte, az oltóanyagokat gyártó indiai Serum Institute vizsgálatai alapján a szóban forgó vakcinákat július 13-ig fel lehet használni, és erről az afrikai betegségmegelőzési központ tájékoztatta is az érintett országokat.

Matshidiso Moeti, a WHO afrikai igazgatója egy másik tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a lejárt vakcinákat meg kell őrizni, amíg további információhoz nem jutnak a felhasználási lehetőségekről. Közölte: meg kell vizsgálni a dolgot, de szerinte a lejárati idő akár hónapokkal is hosszabb lehet, mint ahogy azt eredetileg gondolták.

Az Afrikai Unió adatai szerint az 1,3 milliárd lakosú kontinensen eddig 15 millió vakcinát tudtak beadni.